Provincie Antwerpen


20 november 2008

Antwerpse deputatie weigert twee milieuvergunningsaanvragen in Balen-Wezel

De firma's Thenergo en LMV Investments wilden inrichtingen voor energieproductie starten.


----------
De milieuvergunningsaanvragen van de firma's Thenergo en LMV Investments, die bij het Antwerpse provinciebestuur ingediend werden, zijn allebei geweigerd. Beide firma's wilden in Balen-Wezel, op het industrieterrein langs Nyrstar en Ajinomoto Omnichem, inrichtingen voor energieproductie starten. De hinder die beide bedrijven met zich mee zouden brengen, kan niet voor de deputatie.Inleiding van 5-tal zinnen met belangrijkste nieuws. Vandaag werd door de Antwerpse deputatie de milieuvergunningsaanvraag van LMV Investments geweigerd. Vorige week gebeurde dat ook al voor de aanvraag van Thenergo. LMV Investments wilde in Balen-Wezel onder meer een installatie bouwen voor de covergisting van jaarlijks 125.000 ton biomassa, bestaande uit vooral organisch-bilogisch afval. Dit met het oog op een elektriciteitsproductie uit biogas. Bij Thenergo ging het onder meer ook om de verwerking van jaarlijks 100.000 ton biomassa en om een warmtekrachtkoppeling op pure plantaardige olie.

De deputatie acht de komst van deze bedrijven niet wenselijk in Balen-Wezel. Gedeputeerde voor Milieu, Jos Geuens: "We hebben beide aanvragen vooral ook geweigerd omwille van de grote verkeersoverlast die de transporten met zich meebrengen. Bij Thenergo zou er 1 transport om de 24 minuten plaatsvinden. Voor LMV zou het om 1 transportbeweging om de 9 minuten gaan. Het spreekt voor zich dat dit de verkeersveiligheid in Wezel ernstig zou hypothekeren want alle transporten moeten de woonwijk passeren. Het industrieterrein waar Thenergo en LMV zouden komen, is bovendien enkel bereikbaar via de smalle ophaalbrug over het kanaal, ter hoogte van het bedrijf Nyrstar. Het zou onverantwoord zijn om dat toe te laten."

Een mogelijke alternatieve aanvoerroute, over Lommels grondgebied, langs het terrein Kristalpark III, behoorde tot de mogelijkheden. Maar op dit moment zijn er nog te veel onduidelijkheden over de mogelijke komst van deze ontsluitingsweg.

Het mobiliteitsaspect was trouwens niet de enige reden voor de weigeringen. In beide dossiers waren er ook vele vragen bij de risico's die dergelijke bedrijven met zich meebrengen. Zeker in de onmiddellijke omgeving van een woonwijk. Maar ook met Seveso-bedrijven als Omnichem en Nyrstar als buur. Ook naar geur- en geluidshinder was het niet duidelijk wat de komst van deze bedrijven zou betekenen.

De milieuvergunningsaanvragen hadden overigens in de buurt ook al voor heel wat beroering gezorgd. Jos Geuens: "Naast het negatieve advies aan de deputatie van het Balense Schepencollege, heeft vooral ook de plaatselijke wijkvereniging 'Buurtwerk Wezel' heel duidelijk zijn ongenoegen laten blijken over de mogelijke komst van de bedrijven. Zij dienden een gezamenlijk bezwaarschrift in met heel wat handtekeningen. Maar ook de buurgemeenten Lommel en Leopoldsburg maakten hun bedenkingen kenbaar!"

Met de weigering hoopt de deputatie nu dat de leefbaarheid van Balen-Wezel gevrijwaard kan worden.

De beide bedrijven kunnen nog wel in hoger beroep gaan bij Vlaams minister voor Leefmilieu, Hilde Crevits. Verantwoordelijke gedeputeerde:
Gedeputeerde Jos Geuens (SPa)
tel. 0475/29.49.04