Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Extra investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland (Rijnmond en Dordrecht)


---

EXTRA INVESTERINGEN IN BEREIKBAARHEID ZUID-HOLLAND (RIJNMOND EN DORDRECHT)

Afspraken met ministers Eurlings en Cramer

In het najaarsoverleg met de ministers Eurlings en Cramer heeft de provincie afspraken gemaakt over de financiering van een betere aansluiting tussen de A 15 en de N3 bij Papendrecht, de bochtafsnijding van de Schie bij Overschie en de binnenhaven van Middelharnas. Verder is de afspraak over de 100 miljoen euro voor de parallelle structuur van de A12 bij Gouda nu definitief. "De resultaten van het overleg zie ik als een stap richting een duurzame bereikbaarheid van Zuid-Holland", aldus Asje van Dijk, gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland.

Aansluitingen
De verbetering van de aansluiting van de A15 met de N3 bij Papendrecht kost in totaal 24 miljoen euro. De provincie draagt 12 miljoen euro bij aan dit project; het Rijk de overige 12 miljoen euro. Het project is toegevoegd aan de top 5 projecten van het programma voor hoofdwegen en regionale wegen in Zuid-Holland. Voor dit aansluitingenprogramma van in totaal ca. 120 miljoen euro, is afgesproken dat het Rijk 50% van de kosten betaald en de regio de andere 50%. De overige projecten zijn een fly-over van de N3 naar de A16, capaciteitsverruiming op de aansluiting A16 - Mijlweg, capaciteitsverruiming op de A20 ter hoogte van het Schieplein en bij het Prins Clausplein en het ongelijkvloers maken van de aansluiting N57 -N218.

Vaarwegen
Voor de bochtafsnijding van de Schie bij Overschie draagt het Rijk circa 1,75 miljoen euro bij. De totale kosten voor dit project zijn 12 miljoen euro. Voor de verbetering van de binnenhaven van Middelharnis draagt het Rijk 0,8 miljoen euro. Met deze bijdrage kunnen beide projecten worden uitgevoerd. De tweede kolk voor de Julianasluis bij Gouda, de verbeteringen aan kades voor de binnenvaart in Vlaardingen en de aanpassingen aan de Gouwe zijn niet gehonoreerd. De provincie had om een bijdrage van 11,7 miljoen euro gevraagd en is teleurgesteld dat de gevraagde bijdrage voor deze drie projecten niet is gehonoreerd.

A12 Gouda
Het Rijk heeft definitief toegezegd dat het 100 miljoen euro meebetaald aan de Parallelstructuur A12 tussen Gouda en Zevenhuizen. Al in het voorjaarsoverleg bereikte Rijk en provincie hierover een akkoord. Essentie is de aanleg van regionale wegen parallel aan de A12 die het verkeer vanuit Den Haag richting Gouda vóór het knooppunt Gouwe en het aquaduct via een nieuwe brug over de Gouwe naar Gouda leidt. Dit geldt ook voor de tegenrichting. Het doel van de maatregel is de doorstroming bij het aquaduct te verbeteren door de zwaarste weefbewegingen uit het knooppunt bij het Gouwe aquaduct te halen. De totale kosten worden ingeschat op ¤ 200 miljoeen, waarvan het Rijk maximaal 100 miljoen bijdraagt.

MIRT-overleg
Elk half jaar overleggen de regio's met de ministers Eurlings en Cramer over de financiering projecten. Dit is het zogenaamde MIRT-overleg, het overleg ter voorbereiding op het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Het gaat daarbij om investeringen in weg- en spoorinfrastructuur, openbaar vervoer en vaarwegen.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22