Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 20 november 2008

PvdA: orde op zaken stellen bij islamitische scholen

Om de heersende problemen bij islamitische scholen aan te pakken, moeten er snel EHBO-teams (Eerste Hulp bij Onderwijsproblemen) worden ingezet. Deze teams moeten zeer zwakke scholen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en het functioneren van het schoolbestuur. Dat bepleit de PvdA vandaag in een overleg met de staatssecretaris van onderwijs over onregelmatigheden en onderwijszwakte bij islamitische scholen.

Uit recent onderzoek van de Inspectie blijkt dat er veel onrechtmatigheden bestaan bij vrijwel alle schoolbesturen in het primair en voortgezet islamitisch onderwijs. ,,Het is vijf voor twaalf voor islamitische scholen. De besturen mogen de schuld niet van zich afschuiven naar derden en zullen ernstig bij zichzelf te rade moeten gaan. Ze moeten zelf snel orde op zaken stellen en mogen hulp niet afwijzen. De overheid moet hen daarbij ondersteunen'', zegt PvdA-kamerlid Margot Kraneveldt. Het probleem doet zich niet voor bij een enkele islamitische school, maar bij vrijwel de 'gehele denominatie': ,, Blijkbaar bestaat er bij deze scholen een heel andere culturele opvatting dan in Nederland gebruikelijk is over wat een school is en hoe je de kwaliteit garandeert, hoe je omgaat met personeel en ouders en hoe een schoolbestuur zich behoort te gedragen. Daar moeten we de discussie over aangaan, want dit kan zo niet langer.''

Concreet stelt de PvdA in het algemeen het volgende voor: eerder en steviger ingrijpen van de overheid bij ernstige incompetentie van schoolbesturen. Blijkt de bestuurskracht van de school niet in orde, dan moeten bestuurders aftreden of verplicht hulp aanvaarden van deskundigen. Daar waar gefraudeerd wordt, moet geld worden teruggevorderd en aangifte gedaan.