VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 20 november
2008/113/BH

VUmc MS Centrum Amsterdam 10 jaar:
"VUmc MS Centrum Amsterdam is één van Nederlands' centers of excellence"

VUmc MS Centrum Amsterdam behoort tot de Nederlandse topinstituten. Dit is de boodschap van Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER. Rinnooy Kan is een van de sprekers tijdens het symposium op 21 november in de Stadsschouwburg van Amsterdam ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het VUmc MS Centrum Amsterdam. Het MS centrum lanceert bij die gelegenheid een nieuw initiatief voor MS-patiënten, het MS-Supportaal. Met dit project kunnen MS-patiënten via internet hun patiëntgegevens bekijken en communiceren met experts van het MS centrum.

Het MS-Supportaal is een online communicatieplatform tussen mensen met multiple sclerose (MS), de behandelend arts in de regio en experts van VUmc MS Centrum Amsterdam. Patiënten hebben via dit systeem toegang tot hun eigen medische gegevens en hebben de mogelijkheid om vragen te stellen. Doordat de ziektegeschiedenis van patiënten in een duidelijk overzicht is weergegeven, kunnen de experts van het MS Centrum advies op maat geven. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de zorg en daarmee de kwaliteit van leven voor mensen met MS.

10 jaar MS-onderzoek
Chris Polman, directeur VUmc MS Centrum Amsterdam: "Tien jaar geleden gold MS nog als onbehandelbaar, stap voor stap zijn we meer te weten gekomen over de ziekte en hebben we vooruitgang geboekt." Een voorbeeld van de vooruitgang zijn de zogenaamde Brakhof-criteria, ontwikkeld voor de beoordeling van MRI-scans, die nu wereldwijd gebruikt worden. Deze criteria zijn een belangrijke stap in het stellen van een betrouwbare diagnose door gebruik te maken van MRI-scans van de hersenen van MS-patiënten. Op MRI-scans zijn ontstekingsplekken in het centrale zenuwstelsel goed te zien, ook als de patiënt geen klachten heeft. Ook in het begrip van de oorzaak van MS heeft het VUmc MS Centrum Amsterdam een belangrijke rol gespeeld. Onderzoek in het centrum heeft inzicht gegeven in hoe ontstekingscellen uit het bloed de belangrijke bloed-hersenbarrière passeren en vervolgens in het hersenweefsel een ontsteking veroorzaken die typerend zijn voor de ziekte MS. Dit is een belangrijke ontdekking die aanknopingspunten levert voor het ontwikkelen van therapieën en behandelingen.

Het MS-kenniscentrum van Nederland
Het VUmc MS Centrum Amsterdam is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend centrum op het gebied van multiple sclerose. De kwaliteit van het MS centrum blijkt onder andere uit het aantal patiënten dat het centrum bezoekt. Meer dan de helft van alle Nederlandse MS-patiënten bezoekt het MS Centrum voor een second opinion. Bovendien publiceren medewerkers regelmatig in gerenommeerde wetenschappelijk bladen zoals The Lancet. Het weekblad Medisch Contact heeft afgelopen mei een overzicht gepubliceerd met meest geciteerde klinisch-wetenschappelijke studies. Twee artikelen van het MS Centrum stonden in deze lijst op de plaatsen een en drie.

Toekomst
In de komende jaren wil het VUmc MS Centrum Amsterdam naast de vooraanstaande rol in het kennis genereren ook kennis delen. Dit gebeurt door het aanbieden van fellowships voor externe onderzoekers, maar ook door het project MS-Supportaal. Om de ambities van het centrum te kunnen realiseren, is het MS centrum op zoek naar aanvullende financiering. Hiervoor is de Stichting Steun VUmc MS Centrum Amsterdam opgericht, dat onder voorzitterschap staat van Tom de Swaan, voormalig CFO van de ABN-AMRO.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Bernie Hermes (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (