Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum:
20 november 2008

Poolfotografie van Jan Vermeer in Museon
Waarom ijsberen geen pinguïns eten

Vanaf 20 november 2008 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Waarom ijsberen geen pinguïns eten, poolfotografie van Jan Vermeer' te zien. Natuurfotograaf Jan Vermeer wil vooral bewondering en verwondering teweegbrengen. Onlangs bezocht hij de beide polen en wist deze overweldigende landschappen op adembenemende vast te leggen. Zijn foto's tonen Antarctische roofmeeuwen die recht op de fotograaf afkomen om hem te verjagen, koningspinguïns die onverstoorbaar doorgaan met hun liefdesspel, moederijsberen zonder het minste spoor van agressie spelend met hun jong. En dat alles in een groots decor van sneeuw, ijs en rotsen. Het leidde eerder tot een prachtig fotoboek: Antarctica uitgegeven door Thieme Art. En dan is er nu de tegenhanger: Arctic. Beide boeken worden samengebracht en gepresenteerd in één tentoonstelling die de beide polen tot onderwerp heeft. 'Waarom ijsberen geen pinguïns eten' is te zien tot en met 8 maart 2009.

Jan Vermeer
De fotograaf won verscheidene prijzen op internationale wedstrijden. Zijn foto's verschijnen in diverse tijdschriften. In 2007 werd Vermeer als enige Nederlander hoog gewaardeerd in de prestigieuze internationale natuurfotografiecompetitie 'Wildlife Photographer of the Year', georganiseerd door het Natural History Museum in Londen en de BBC. Voor de vijfde maal is zijn fotowerk bekroond door de wedstrijdjury. De foto ' Swan Lake', gefotografeerd in het Japanse Hokkaido Kushiromeer kreeg de titel ' Runner-up' in de categorie ' Creative visions of nature'. Bovendien werd zijn foto ' Emperor elegance', genomen op ' Snow Hill Island' als ' Highly commended' bestempeld in dezelfde categorie. Voor Jan Vermeer is fotografie een must en een passie. Een must omdat hij met zijn foto's de dreigende achteruitgang en het verdwijnen van de laatste ongerepte ecosystemen aan de einden van de aarde wil laten zien. Een passie, omdat hij de schoonheid van de aarde voor zichzelf wil vatten. Vermeer zoekt het ongewone in zijn onderwerpen en schildert als het ware de dieren en de planten in de witte achtergronden van de poolgebieden.

Samenwerking
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met uitgeverij Thieme Art (www.thiemeart.com).

Openingstijden en prijzen
Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten. De toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder bedraagt ¤ 7,50 Kinderen van 4­11 jaar betalen ¤ 4,-- en houders van een 65Pas en CJP ¤ 6,--. Museumkaart is geldig. Groepskortiing mogelijk voor groepen boven de 20 personen.

Bestellen:

Arctic
Arctic
J. Vermeer & F. van Essen
Antarctica + CD
Antarctica + CD
J. Vermeer & F. van Essen