Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Expositie en workshop Hoed op voor Rembrandt in de OBA

Tot en met 5 januari 2009 is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de expositie Hoed op voor Rembrandt te zien. In opdracht van het Kunstmenu De Rode Loper op School in Oost, Watergraafsmeer, bedacht fotografe Marije van der Hoeven een fotoproject over Rembrandt. Onder leiding van de hoedenmaakster Tineke Koelewijn en de beeldend kunstenares Petra Veenstra maakten de kinderen een eenvoudige hoed van glanzende stof. Die versierden ze met lapjes stof en glimmertjes. De kinderen zochten er een bij hun hoed passende glanzende shawl, fluwelen kraag of kledingstuk bij uit.

Daarna gingen ze in tweetallen naar een donker gemaakt kamertje ergens in de school. Het kind ging met die hoed op doodstil in een donkere ruimte zitten. Met een rechte rug en niet lachend. Alsof ze bij een schilder op bezoek waren. Een ander kind scheen met een zaklamp op gezicht en hoed van het model en zorgde zo voor het sterke licht/donker Rembrandt licht. Voor een mooie foto moesten het model, de belichter en de fotograaf goed samenwerken. 'Het is net een fotoschilderij', zeiden een paar kinderen verbaasd over het effect van het licht en de stofuitdrukking. De mooiste foto's en hoeden zijn nu te zien op de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143.

Workshop
In aansluiting op de expositie leren kinderen op zondag middag 23 november, 15.00 uur, in een workshop van de Kinderacademie (Atelier Sanne) hoe je zelf een hoed kan maken. Deze middag zal fotografe Marije van der Hoeven aanwezig zijn om foto's te maken van alle deelnemers met hun zelfgemaakte hoed. De foto's zijn vanaf woensdag 26 november af te halen bij de inlichtingenbalie op de jeugdetage.

Bestellen:

Hoed op voor Rembrandt
Hoed op voor Rembrandt
Marije van der Hoeven

//////////////////////////////////////// einde persbericht //////////////////////////////////////