Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ORGAANDONATIE

PERSBERICHT

Slikt u statines en kreeg u diabetes? Meld dit !!

ROERMOND - Hartpatiënten Nederland roept iedereen die statines slikt en sindsdien diabetes type-II ontwikkeld heeft op, om dit te melden aan onze patiëntenorganisatie.

Dit naar aanleiding van gisteren bekend geworden berichten dat Crestor een zeer verhoogd risico op deze ,,ouderdomssuiker'' geeft.

Uit de door The New England Journal of Medicine van 20 november gepubliceerde zogenoemde Jupiterstudie zou blijken dat Crestor bij elke vier uitgespaarde vaatincidenten drie diabeten veroorzaakt. Als dat zo is, zou Crestor geschorst moeten worden. Eerder al werd de veiligheid en effectiviteit van het middel in twijfel getrokken. Nu zou blijken dat het ook nog diabetes zou kunnen veroorzaken.

Let wel: dit risico staat nergens op de bijsluiter! Tot eergisteren was dit niet bekend, behalve bij de producent zelf! Volgens fabrikant AstraZeneca van Crestor hebben alle statines deze bijwerking ,,enigszins''.

Die gegevens moeten snel op tafel komen. We ondersteunen een oproep van huisarts Hans van der Linde. Deze roept gebruikers, medici, bestuurders, politici en journalisten op om te bevorderen dat snel duidelijkheid komt over de beschikbare gegevens met betrekking tot diabetes als bijwerking van statines.

Van der Linde vreest dat de firma blijkbaar dingen weet, die wij met zijn allen niet weten. AstraZeneca beschikt anders gezegd over gegevens, die nog niet te traceren zijn. Artsen hebben deze gegevens echter dringend nodig: ze zijn van essentieel belang voor een goede uitoefening van de geneeskunde.

OPROEP

Slikt u statines, en heeft u sindsdien last gekregen van diabetes? Meld uw klacht dan op www.hartgenoten.nl. Ook kunt u eventuele reacties plaatsen. Bellen mag ook: 0475-317272.

Hartpatiënten Nederland (HN) is een onafhankelijke organisatie. Juist door die onafhankelijkheid is HN de juiste partij om dit soort meldingen te bundelen.

Aan de hand van de verkregen meldingen kan HN de politiek en overheid mobiliseren om actie te ondernemen.

Daarnaast gaat de in Roermond gevestigde Stichting, mede aan de hand van de binnen komende meldingen, onderzoeken wat de juridische consequenties kunnen zijn. Als mensen geweten hadden dat ze risico op diabetes liepen, hadden ze misschien niet gekozen voor dit middel.

Via www.hartgenoten.nl houdt Hartpatiënten Nederland iedereen op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Met vriendelijke groet,

Jan van Overveld, voorzitter Stichting Hartpatiënten Nederland


*