Ingezonden persbericht


Biogasbedrijf Brabant: regionale energie uit mest en groene reststromen

Tilburg (20 november 2008) - Ontwikkelmaatschappij Agro & Co Brabant neemt het initiatief tot de opzet van een biogasbedrijf in Noord-Brabant en gaat onderzoeken of dat haalbaar is. Het biogasbedrijf zal bestaan uit een centraal bedrijf met een aantal decentrale productielocaties. Op die plaatsen worden mest en andere organische reststromen omgezet in biogas dat geschikt is voor industrie en huishoudelijk gebruik.

Behalve Agro & Co nemen land- en tuinbouworganisatie ZLTO en Provincie Noord-Brabant deel aan het project. De drie initiatiefnemers besloten de plannen verder uit te werken na een gunstige eerste verkenning. Studie door onderzoeksbureau Ecofys toonde aan dat biogas voldoende mogelijkheden biedt voor een rendabele onderneming. Van het realiseerbare productiepotentieel in Brabant (245 MNm3 groen gas) wordt momenteel slechts 7 procent benut. Met het totale potentieel kunnen theoretisch 130.000 huishoudens van groen gas worden voorzien. Een dergelijke productie vertegenwoordigt een economische waarde van 80 miljoen euro.

De plannen voor een biogasbedrijf sluiten aan op de ambities van de landelijke overheid om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen (vergeleken met 1990 30 procent minder in 2020) en het aandeel duurzame energie in de totale energiemix te verhogen (20 procent in 2020). Daarnaast is duurzame regionale energieopwekking één van de strategische doelstellingen van Provincie Noord-Brabant.

----------
Over Agro & Co
Agro & Co Brabant is de ontwikkelingsmaatschappij voor de agrofoodsector en groene ruimte in Brabant. Agro & Co ondersteunt innovatieve ondernemers in de vroegste ontwikkelingsfasen van hun bedrijf. Zo nodig verstrekt Agro & Co via zijn kapitaalfonds risicodragend vermogen om ondernemers de laatste stap naar marktintroductie te kunnen laten zetten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.agro-co-brabant.nl.

Over ZLTO
De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is een organisatie voor ondernemende agrariërs in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO ondersteunt haar leden (18.000) bij het realiseren van een duurzame positie in markt en maatschappij. Deze verkenning sluit aan bij de visie van de ZLTO dat met regionale energieopwekking de agrarische sector een substantiële invulling kan geven aan de energie en klimaatdoelstellingen van de overheid, dat vergisting een middel kan zijn om tot een verdere verduurzaming van de sector te komen waarbij ook invulling gegeven wordt aan het opwaarderen en hergebruiken van mineralen uit mest.

Over Provincie Noord-Brabant
Provincie Noord-Brabant ziet energie(-besparing) als een belangrijke economische kans. Gedeputeerde Annemarie Moons: "Het mes snijdt aan twee kanten. Het project draagt bij aan de klimaatdoelstellingen en het geeft ondernemers kansen in te spelen op diezelfde ontwikkelingen en er economisch voordeel mee te behalen."



Ingezonden persbericht