Gemeente Capelle a/d IJssel

|

Persbericht datum:
21 november 2008

|                                                                              |
Capelle 'voorloper op gebied van jongerenparticipatie'

De gemeente Capelle aan den IJssel is op de derde plaats geëindigd in de strijd om de landelijke gemeenteprijs 'Jong Lokaal Bokaal'. De gemeente Borsele ontving de eerste prijs en de gemeente Den Haag de tweede prijs. De Jong Lokaal Bokaal is door de Nationale Jeugdraad en het programmaministerie voor Jeugd en Gezin in het leven geroepen om gemeenten die jongeren laten meedoen, meedenken en meebeslissen te belonen.

Borsele, Den Haag en Capelle aan den IJssel koplopers jongerenbeleid In totaal deden 37 gemeenten mee aan de strijd om de prijs. "De drie winnende gemeenten hebben laten zien dat zij jongeren serieus nemen en hun ideeën vertalen naar goed beleid.", aldus de Nationale Jeugdraad. Borsele heeft de eerste prijs ontvangen omdat zij voor een plattelandsgemeente jongerenparticipatie hoog in het vaandel heeft staan. Den Haag heeft de tweede prijs ontvangen omdat zij jongeren via jongerenambassadeurs op een aansprekende manier weet te betrekken.

Derde prijs voor Capelle
De gemeente Capelle aan den IJssel ging naar huis met de derde prijs. De jury waardeert vooral de jeugdraad met een jeugdgriffier en haar erg ambitieuze jeugdagenda. In de beoordeling meldt de jury dat: "Capelle met haar beleid tot de voorlopers in Nederland behoort op het gebied van jongerenparticipatie". De Jeugdagenda van de gemeente ziet eruit als door jongeren gemaakt, deze 'jeugdvriendelijke' versie spreekt tot de verbeelding. Hiermee beoogt de gemeente bij iedereen tussen de oren te krijgen dat de inhoud gaat over jongeren, en met succes. De input die de gemeente met enquêtes heeft ontvangen van jongeren is enorm en hun inbreng is erg serieus genomen.

Jong Lokaal Bokaal
In september werden Nederlandse gemeenten bezocht door jongerenteams om te onderzoeken of jongeren in de lokale praktijk serieus worden genomen. Een jury, bestaande uit vijf jeugdbeleid-experts en drie jongeren, oordeelde dat Borsele, Capelle en Den Haag tot de top behoren. De prijs werd door minister Rouvoet uitgereikt op donderdag 20 november. Dat is de internationale dag van de Rechten van het Kind.

Noot voor de redactie/