Politie Hollands Midden

Postbus 4240 Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459391 Fax 071 - 5459305


Datum: 21 november 2008

---


Alphen aan den Rijn 260 kilo illegaal en legaal vuurwerk aangetroffen

De politie heeft dinsdag 18 november een 19 jarige Alphenaar aangehouden op verdenking van het in het bezit hebben en verhandelen van niet toegestaan consumentenvuurwerk. De politie kwam de verdachte op het spoor na informatie van een ander politiekorps. De Alphenaar zou vuurwerk hebben ingekocht bij een door dat korps aangehouden verdachte.

De politie was die middag naar zijn ouderlijke woning gegaan en heeft daar de komst van de Alphenaar afgewacht. In zijn kamer werd een grote hoeveelheid vuurwerk met een totaalgewicht van 260 kilo aangetroffen. Dit betrof onder meer siervuurwerk, strijkers, nitraten, mortieren, matten, flowerbeds, lawinepijlen en extreem zware klappers. De Alphenaar werd verhoord en verklaarde dat hij meerdere keren illegaal vuurwerk had gekocht bij de andere man. Ook had hij in België bij een groothandel vuurwerk ingeslagen.

Dit vuurwerk werd inbeslaggenomen. Tussen het vuurwerk werden nog twee spuitbussen met een vloeistof gevonden die mogelijk gebruikt kunnen worden bij het fabriceren van vuurwerkbommen. In de partij vuurwerk trof de politie ook een hoeveelheid legaal vuurwerk aan. Enkele (vlinderbommen, nitraten, knetterbommen) waren met zelfgemaakte snoeren aan elkaar vastgemaakt.

De politie maakt proces verbaal op tegen de verdachte. Hij wordt vrijdag 21 november voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Illegaal vuurwerk gevaarlijk
De politie benadrukt het gevaar van illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk voldoet niet aan de wettelijke eisen waardoor er een verhoogde kans is op letsel. De explosieve kracht van illegaal vuurwerk is te groot, dat maakt illegaal vuurwerk niet alleen gevaarlijk voor de afsteker, maar ook voor omstanders.

Zelfgemaakt vuurwerk gevaarlijk
De politie benadrukt het gevaar van zelfgemaakt vuurwerk. Zelfgemaakte vuurwerkbommen die tot ontploffing worden gebracht verhogen de kans op letsel. Ze kunnen te vroeg afgaan, of men kan zich in hun kracht vergissen. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de afsteker, maar ook voor omstanders. Het maken van een dergelijke vuurwerkbom is strafbaar, evenals het in het bezit hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken hiervan.

---- einde bericht ---
---

---- --


Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326