Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 21 november 2008

Daling werkaanbod zorgt voor wijziging Kadastertarieven

Het Kadaster wijzigt per 1 januari 2009 haar tarieven. Een aantal tarieven wordt verlaagd en een aantal wordt verhoogd. De verhoging houdt verband met de huidige vastgoedmarkt waardoor het werkaanbod bij het Kadaster afneemt. Om een financieel gezonde bedrijfsvoering te kunnen waarborgen, neemt het Kadaster kostenbesparende maatregelen en wordt een aantal tarieven verhoogd.

Het Kadaster is niet ongevoelig voor de huidige economische ontwikkelingen. Een dalende woningverkoop vertaalt zich in een lager werkaanbod van het Kadaster waardoor de inkomsten achterblijven bij de verwachting. Het werkaanbod neemt sinds 2007 af en dit zet door in 2008. Om dit te compenseren en ook om een eventuele verdere daling op te kunnen vangen, neemt het Kadaster kostenbesparende maatregelen en wordt een aantal tarieven verhoogd.

Belangrijkste wijzigingen
Niet alle tarieven worden verhoogd. Tarieven voor digitale topografische informatie en informatie over referentiepanden worden verlaagd. De tarieven voor KLIC-meldingen blijven gelijk. De verhoging heeft vooral gevolgen voor de kadastrale registratie zoals inschrijvingstarieven en tarieven voor landmeetkundige werkzaamheden. Een aantal tarieven voor online afgenomen producten wordt eveneens verhoogd.

Kostenbesparing
De vermindering van het aantal vestigingen wordt in 2009 afgerond en ook zet het Kadaster in op verdergaande automatisering van akteverwerking en solometen. Het Kadaster gaat er van uit dat de investering in nieuwe taken in 2009 voor nieuwe omzet zorgt.

Overzicht nieuwe tarieven
Een volledig overzicht van de tarieven per 1 januari 2009 is beschikbaar op www.kadaster.nl/tarieven.



Ingezonden persbericht