Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 21 november 2008

COMBINATIE VAN BEROEPSVISSERS

AALPLAN VERBURG BETEKENT DOODSTEEK BEROEPSVISSERIJ

"De maatregelen die minister Verburg van LNV wil opnemen in het herstelplan voor de aal betekenen de ondergang van de Nederlandse beroepsvisserij op de binnenwateren". Dat zegt Sicko Heldoorn, voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB). "Weliswaar bevat het plan vele positieve elementen, maar het door de minister voorgestelde vangstverbod van 2 maanden is onacceptabel en betekent de doodsteek voor de beroepsvisserij".

Een van de kritiekpunten van de CvB is dat de minister blijft vasthouden aan de berekeningen die onderzoeksinstituut IMARES Wageningen-UR heeft aangeleverd als bouwstenen voor het Aalplan. Dat plan moet zij opstellen in opdracht van de Europese Commissie. De CvB heeft nu via eigen berekeningen aangetoond dat de berekeningen van IMARES onvolledig en onjuist zijn. Probleem is nu dat de minister de IMARES gegevens toch wil gebruiken voor het Aalplan. Heldoorn hierover : "Dat is voor ons onacceptabel. Verburg wil nu voor het hele land voor de maanden september en oktober een totaal vangstverbod voor aal instellen. Als zij deze maatregel opneemt in het Aalplan, legt zij de Nederlandse beroepsvissers op basis van onjuiste gegevens beperkingen op die niet alleen voor de visserij maar ook voor het herstel van de aalstand negatief uitpakken. Om die reden dringt de CvB er bij de Tweede Kamer op aan dat de huidige versie van het plan onderworpen wordt aan een second opinion. Dat kan op zeer korte termijn, dus nog vóórdat het plan naar Brussel gaat."


- zie pag. 2 -
Sinds de publicatie van het Beleidsbesluit Binnenvisserij in 1999 hebben de opeenvolgende ministers van LNV steeds voor gepleit om het beheer van de visstand (inclusief de aal) op decentrale schaal te organiseren via zogenoemde Visstand Beheer Commissies (VBC's). Minister Verburg zegt nu daartoe ook bereid te zijn, maar alleen als voor 1 juli 2009 aantoonbaar is dat die decentrale aanpak dezelfde resultaten heeft als het vangstverbod waarvoor zij nu kiest. Op die korte termijn is dat een onmogelijke opgave, zeker als de minister blijft vasthouden aan de twijfelachtige onderzoeksresultaten van IMARES.

De Nederlandse beroepsvissers zijn volgens Heldoorn ten volle bereid mee te werken aan het herstel van de aalstand. Dat lukt echter alleen met een decentrale aanpak. De beroepsvissers doen daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer om dit decentraal beheer mogelijk te maken. Het aangewezen moment daarvoor is de behandeling van de Visserijbegroting door de Tweede Kamer op maandag 24 november a.s. Een grote delegatie beroepsvissers zal daar aanwezig zijn.

Tot slot:
Van het vangstverbod dat de minister nu in het Aalplan wil opnemen, heeft slechts één groep profijt : de visstropers


---

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
* Sicko Heldoorn, voorzitter van de CvB
tel : 0592 - 366557 ; mobiel : 06 - 51440371

* Han Walder, beleidsmedewerker Communicatie en Educatie bij de CvB tel : 070 - 3369682 ; mobiel : 06 - 43094369
e-mail : jwalder@pvis.nl

---- --