Gemeente Tilburg

Nummer
2008431BW

Datum

21 november 2008

gezamenlijk persbericht

Bezoekadres
Stadhuisplein 130
Fontys en gemeente Tilburg willen clustering
Postadres
Postbus 90155
Hogescholen in Spoorzone 5000 LH Tilburg

Snel onderzoek naar haalbaarheid Doorkiesnummer 013 542 83 33
Faxnummer

De gemeente Tilburg en Fontys Hogescholen sluiten op korte termijn een intentieovereenkomst waarin ze afspreken om, indien dit haalbaar blijkt, de meeste Tilburgse opleidingen van Fontys Hogescholen -los van het kunstcluster- naar de nieuwe ontwikkelingslocatie Spoorzone te verplaatsen. Hiermee zou een concentratie van ruim 10.000 studenten en 1000 medewerkers in het gebied kunnen ontstaan.

Wethouder Marieke Moorman (Spoorzone) "De dynamiek die deze clustering voor de Spoorzone met zich mee brengt is een gigantische aanwinst voor het gebied. Niet alleen als aanjager voor het verdere investeringsprogramma, maar ook voor de levendigheid van de Spoorzone kun je niets beters wensen. Uiteraard moeten we eerst uitzoeken of dit binnen condities kan die voor alle partijen haalbaar zijn. Dat is wat we nu gaan doen."

Wethouder Hugo Backx (onderwijs): "De wens om een groot deel van de Fontys opleidingen naar de Spoorzone te verplaatsen bestond al een tijdje. Voor Tilburg als onderwijsstad is de Spoorzone een zeer strategische locatie. Het grote succes van het kunstcluster in Tilburg is het levende bewijs dat een concentratie van opleidingen heel veel oplevert. Zowel voor de kwaliteit van het onderwijs als voor het imago van Tilburg als onderwijsstad."

Marcel Wintels, voorzitter van de Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen: "Het zou prachtig zijn voor zowel Fontys als Tilburg als we op zo'n toplocatie in het centrum tegen het station aan al onze Tilburgse opleidingen bij elkaar kunnen huisvesten, zoals ook het kunstcluster op zo'n prachtige locatie zit. Op uitnodiging van de gemeente gaan we graag onderzoeken of dit haalbaar is. Ik ben verheugd dat de gemeente hiermee gelukkig laat zien dat ze de belangen en huisvestingsproblemen van Fontys serieus neemt."

Stappegoor
Recent ontstond discussie over het aangekondigde vertrek van de Sportopleiding van Fontys op Stappegoor. Backx: "We betreuren het dat daar harde woorden uit teleurstelling van onze kant vielen, waarmee we in de media ten onrechte een verkeerd beeld over Fontys hebben opgeroepen. Fontys is een heel belangrijke partner voor ons waar we graag op een constructieve wijze mee samenwerken. Wij zullen ons ook niet meer actief verzetten tegen de verplaatsing van de Sporthogeschool naar Eindhoven. De te verlenen toestemming is ­ als te doen gebruikelijk ­ aan de Minister. Dat neemt niet weg dat wij de beslissing om de sportopleiding naar Eindhoven te verplaatsen voor de stad betreuren." Wintels: "De gemeente heeft zich verontschuldigd voor haar uitlatingen ten aanzien van de verplaatsing van de Sporthogeschool. Dat waardeer ik. Wat mij betreft laten we dat nu snel achter ons en gaan we onderzoeken of dit mooie toekomstperspectief realiteit kan worden."

Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd

Meer informatie voor de pers
Brugt Groenevelt, woordvoering gemeente Tilburg: 013 - 542 8333 Leny Scheepers, secretaris Fontys Hogescholen, 08778 75912

---- --