Gemeente Delft

Financiën op orde voor gebied Voorhof Noord-West Delft

Burgemeester en wethouders van Delft willen een goed financieel fundament voor de ontwikkelingen die plaatsvinden in het gebied Voorhof Noord-West. Het college stelt de raad daarom voor akkoord te gaan met een integrale gebiedsexploitatie. Ook doet het college een voorstel voor dekking van het berekende tekort van ¤ 5,2 miljoen.

In Voorhof Noord-West is de herontwikkeling van de wijk Poptahof in volle gang. Deze is veelomvattend. Het gaat om renovatie van acht bestaande flatgebouwen, sloop en nieuwbouw van woningen en voorzieningen. En het gaat om uitbreiding van het winkellint aan de Papsouwselaan en herontwikkeling van winkelcentrum Hovenpassage.

Deze activiteiten geven aanleiding tot het herinrichten van de openbare ruimte en de hoofdinfrastructuur aan de randen van het gebied: de Papsouwselaan, het Delflandplein en de Martinus Nijhofflaan. De Papsouwselaan krijgt een aantrekkelijke inrichting, het Delflandplein verandert in een rotonde en de Martinus Nijhofflaan krijgt aansluitingen op de Provincialeweg. Ten zuiden van de Martinus Nijhofflaan is tevens sprake van een mogelijke herontwikkeling van de Albert Heijn-locatie.

Daarmee is het plangebied gaandeweg groter geworden. Dit betekent dat grotere investeringen nodig zijn dan waarmee rekening was gehouden. De herontwikkeling van de verschillende delen van Voorhof Noord-West levert de gemeente natuurlijk ook opbrengsten op. Deze zijn echter lager dan voorzien. Ook heeft de gemeente te maken met stijging van bouwkosten en onvoorziene kosten.

Met de integrale gebiedsexploitatie beschikt de gemeente over een goed financieel fundament voor de ontwikkelingen in Voorhof Noord-West. De gebiedsexploitatie biedt de gemeente een integraal inzicht in het resultaat van het totaalplan. Voor het gesignaleerde exploitatietekort van ¤ 5,22 miljoen heeft het college verschillende dekkingen gevonden, waaronder een bijdrage uit de algemene reserve van ¤ 3,3 miljoen.

Noot voor de redactie (