Ingezonden persbericht


Studenten ondertekenen massaal petitie tegen de harde knip

De petitie op www.zegneetegendehardeknip.nl heeft in een week tijd meer dan duizend handtekeningen opgehaald. De petitie is opgestart, omdat studenten fel tegen de plannen van minister Plasterk zijn om de harde knip in te voeren. Als de harde knip wordt ingevoerd, kunnen studenten pas aan hun masteropleiding beginnen als ze hun volledige bacheloropleiding hebben afgerond, dit leidt er toe dat studenten onnodige studievertraging oplopen.

"De media hebben onze actie direct opgepakt en ook anderen zijn ons voorbeeld inmiddels gevolgd en zijn een petitie gestart. Dit geeft maar weer aan dat de harde knip een belangrijk onderwerp is voor de studenten. We hopen dan ook dat de overheid wakker wordt en de harde knip niet invoert", aldus de initiatiefnemers.

De invoering van de harde knip is onderdeel van de beleidsnotitie 'Naar een volwassen bachelor-master structuur' van Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, waarmee het kabinet op 31 oktober akkoord is gegaan. Voordelen van de harde knip zijn volgens het plan:
- Betere internationale samenwerking.

- Studenten kiezen bewuster voor hun masteropleiding, doordat er een duidelijkere scheiding ontstaat tussen bachelor en master.

Het is niet bewezen dat deze voordelen ook in de praktijk zullen optreden en ze wegen sowieso niet op tegen de nadelen:
- De harde knip zorgt voor extra studievertraging als een student niet nominaal studeert. Het studierendement daalt hierdoor, terwijl de overheid wil dat studenten sneller studeren.
- Studenten zullen minder snel naar het buitenland gaan in de bachelor, aangezien dit vaak studievertraging oplevert.
- Studenten zullen minder snel actief worden, omdat studentenactivisme er voor kan zorgen dat je niet nominaal studeert.

www.zegneetegendehardeknip.nl is een week geleden gestart op initiatief van Johan Noltes, Mark Steunenberg en Elger van der Wel, allen studenten aan de Universiteit Twente. Allerdrie zijn zij actief op het gebied van onderwijs binnen commissies en verenigingen.