Ingezonden persbericht


Paas (CNV): "Kabinet heeft werknemers niet in de kou laten staan"

Het CNV is heel gelukkig met de maatregelen die het kabinet neemt om werknemers te beschermen die gedwongen werktijdverkorting krijgen door de kredietcrisis. Vakbonden en werkgeversorganisaties voerden vanochtend in Den Haag actie over de werktijdverkorting. ,,Het was barstens koud op het Plein vanochtend, maar het kabinet heeft ons niet in de kou laten staan'', aldus CNV-voorzitter René Paas. Ook is het CNV blij met de fiscale maatregelen om bedrijven meer lucht te geven, waardoor er minder snel naar werktijdverkorting hoeft te worden gegrepen.

Het kabinetsbesluit betekent voor duizenden werknemers het beslissende verschil tussen werkloosheid en betrokkenheid bij hun bedrijf. Gezonde bedrijven hoeven nu hun vakmensen niet te verliezen. En werknemers kunnen dankzij de nieuwe regeling nu een slappe periode door met behoud van loon, met scholing en zonder dat ze hun rechten op WW moeten opeten.

De belangrijkste maatregel die het kabinet neemt is dat vaste werknemers en flexwerkers die gedwongen gebruik moeten maken van werktijdverkorting hun WW-rechten behouden. Zo komen werknemers niet in de problemen als het bedrijf alsnog omvalt.,,Als het kabinet die keuze niet had gemaakt, hadden wij onze leden moeten adviseren om bij de eerste onheilsberichten direct te gaan solliciteren. Daar had niemand iets aan gehad; de werknemers niet, de bedrijven niet en Nederland als geheel niet."

Volgens Paas is Nederland juist groot geworden doordat werkgevers en werknemers op beslissende momenten één lijn wisten te trekken. "De belangen van Nederlandse bedrijven zijn soms ook de belangen van Nederlandse werknemers. Juist dan moeten werkgevers en werknemers er samen de schouders onder kunnen zetten. Dat heeft het kabinet vandaag mogelijk gemaakt'', aldus Paas.

Het CNV reageert vooralsnog op basis van de berichten die nu al naar buiten zijn gekomen. Minister Donner heeft aangekondigd maandag de details bekend te maken in een brief aan de Tweede Kamer. Dan zal het CNV verder op de inhoud ingaan.

----------
Meer informatie:

Jos Stuart, CNV Vakcentrale, 06-53202891

>Fatsoenlijk Werk>>

en doe mee aan de handtekeningenactie:

http://www.cnvinternationaal.nl/fatsoenlijk-werk