Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 21 november 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In 2004 sloten het Vlaamse, Waalse en Brussels hoofdstedelijk Gewest een samenwerkingsakkoord over het uitoefenen van de geregionaliseerde bevoegdheden op het gebied van Landbouw en Visserij. Na een opmerking van de Raad van State wordt artikel 4 van dat akkoord aangepast om de situatie van de exclusieve bevoegdheidsuitoefening te verduidelijken. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het gewijzigde samenwerkingsakkoord. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van het OW-plan Oostende beslist de Vlaamse Regering de werken voor de bouw van de havendammen te gunnen volgens een algemene offerteaanvraag met toepassing van de formule van deelcontracten. Tegelijk gelast ze de Vlaamse minister bevoegd voor havens om na de aanbestedingsprocedure een eerste deelcontract goed te keuren en te gunnen overeenkomstig de budgettaire mogelijkheden. Het OW-plan Oostende bestaat uit een optimalisatie van de haventoegang, gekoppeld aan het kustverdedigingsproject Oostende-Centrum. Bedoeling is een toekomstgerichte en economisch verantwoorde toegankelijkheid aan de zeezijde te garanderen en de risico's op overstromingen terug te dringen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent 3 miljoen euro toe aan het Ministerie van Volksgezondheid van Mozambique (MISAU) om te storten in het gemeenschappelijk fonds voor de volksgezondheid PROSAUDE II. Het gaat om 2 miljoen euro voor het sociaal-economisch plan 2009 en 1 miljoen euro voor het nieuwe Human Resources Development Plan 2008-2015.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering wijzigt het benoemingsbesluit van de leden van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken (VLABEST) naar aanleiding van het eervol ontslag van twee leden. Zij worden nu vervangen. Daarnaast hecht de regering haar goedkeuring aan de wervingsreserve voor de kandidaten voor het mandaat van onafhankelijk deskundig lid van VLABEST.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van het verdrag over clustermunitie. Clustermunitie is munitie (vliegtuigbommen, raketten of artilleriegranaten) die uiteenspat in meerdere kleine explosieve ladingen die zich over een grote oppervlakte verspreiden. Het verdrag beoogt een onmiddellijke en onvoorwaardelijke uitbanning van clustermunitie. Elke verdragsluitende staat verbindt zich ertoe om onder geen enkele omstandigheid over te gaan tot het gebruik, de ontwikkeling, de productie, de verwerving, de opslag, het bezit en de transfer van clustermunitie, of een andere staat daarbij te helpen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Roeselare'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: 'Communicatieknooppunt Belgacom nv in Liedekerke', 'Historisch gegroeid bedrijf nv Bovin in Kortenaken' en 'Historisch gegroeid bedrijf K. Wille-Wille & Zoon in Huldenberg'. Over deze besluiten wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter 'Lanaken' in het kader van het Economisch Netwerk Albertkanaal.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend in het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de sectorconvenants in het raam van het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid. De sectorconvenants zijn uitgegroeid tot een krachtig instrument voor het verwezenlijken van een sectoraal beleid dat versterkend werkt ten aanzien van het arbeidsmarktbeleid. Om de werking van de sectorconvenants binnen het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid te verzekeren voor de toekomst is het aangewezen om de stap naar een decretale verankering te zetten. Het decreet voorziet in een rechtsgrond voor het sluiten van convenants tussen de Vlaamse Regering en de sectoren. Het bepaalt onder meer de sectorspecifieke maatregelen die erin kunnen worden opgenomen. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering bepaalt het standpunt dat ze op het komende overlegcomité gaat innemen over de ratificatie van het UNESCO-verdrag over de maatregelen om illegale handel in cultuurvoorwerpen te voorkomen en over de oprichting van een permanent ambtelijk overlegplatform 'invoer, uitvoer en restitutie van cultuurgoederen'.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering stelt principieel de voorwaarden vast om subsidies te krijgen voor sportkampen georganiseerd door de sportfederaties. Dit besluit vervangt het vorige besluit van 2002, dat werd aangepast om de administratieve lasten en bijkomende voorwaarden te verminderen en de inhoudelijke invulling te verruimen. Zo worden kansengroepen meer aangemoedigd om deel te nemen aan sportkampen en zijn de bepalingen over de verplichte verhouding tussen initiaties en vervolmakingssportkampen en de verplichting van 60% omnisportkampen weggelaten. Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering bepaalt het prioriteitenbeleid zoals voorzien in het decreet over de regeling van de erkenning en subsidiëring van de Vlaamse sportfederaties, koepelorganisaties en organisaties voor sportieve vrijetijdsbesteding. Dat decreet voorziet namelijk in verplichte basisopdrachten en facultatieve opdrachten. De facultatieve opdracht prioriteitenbeleid is daar één van; namelijk het beleid van de Vlaamse Regering om sportparticipatie van bijzondere doelgroepen te bevorderen. Voor de komende olympiade (2009-2012) zal het prioriteitenbeleid in het teken staan van de 55-plussers. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeeltelijke herverdeling van het provisioneel krediet voor eenmalige uitgaven met korte doorlooptijd. Het geld wordt aangewend voor cultuursubsidies.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van maximaal 506.000 euro aan de National Youth Commission in Zuid-Afrika voor de uitvoering en de samenwerking Vlaanderen/Zuid-Afrika rond jeugd, kunsten, cultuur en sport gefocust op vier lokale gemeenschapscentra voor de periode 2007-2009.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot wijziging van het provinciedecreet. De wijziging beoogt een betere afstemming op het gemeentedecreet, naast technische wijzigingen en terminologische correcties. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van het Comité C1 voor de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten, van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken en van de SERV, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Naar aanleiding van de sectorale afspraken 2008-2013 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit met de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en met de bepalingen over de rechtsposite van de secretaris en de ontvanger van de OCMW's. Het besluit wordt nu voor formele onderhandelingen met de bevoegde onderhandelingscomités geagendeerd. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt over de federale voorstellen van de Programmawet en Wet over diverse bepalingen. Het gaat onder meer over voorstellen over luchtvaart, binnenvaart, gecombineerd vervoer per spoor en vervoer van personen met autobussen of autocars.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op 22 juni 2007 besliste de Vlaamse Regering bij het Grondwettelijk Hof een beroep in te stellen tot vernietiging van de artikelen over de invoering van een federale heffing op de gratis toegewezen broeikasgasemissierechten in de Programmawet. Ondertussen werd in het Overlegcomité van 1 februari 2008 beslist om de federale retributie op de gratis emissierechten op te heffen. De Vlaamse Regering zou na publicatie van het wetsontwerp tot opheffing, afstand doen van de procedures. Ondertussen is de wet tot opheffing van de retributie gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, zodat de Vlaamse Regering nu afstand doet van het ingestelde beroep.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na onderhandelingen met het betrokken Sectorcomité en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het agentschapsspecifieke personeelsstatuut goed van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering duidt Philippe D'Hondt aan als afgevaardigde van het Vlaamse Gewest in de raad van bestuur van het Europees Milieuagentschap (EMA). Het EMA rapporteert over de kwaliteit, de belasting en de kwetsbaarheid van het milieu in Europa.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regerng stemt in met een koninklijk besluit dat twee Europese Richtlijnen over de technische voorschriften voor binnenschepen omzet in federale regelgeving.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering beslist de gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Landmaatschappij, die vanaf 1 december 2008 gepensioneerd wordt, te vervangen door de de algemeen directeur bij de Vlaamse Landmaatschappij, tot de indiensttreding van de nieuwe gedelegeerd bestuurder.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Na advies van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid en het Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de organisatie en de financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid. Het gaat onder meer om de voltooiing van het hervormingsproject Beter Bestuurlijk Beleid voor de beleidsvelden wetenschap en innovatie; de decretale verankering van de relatie tussen de overheid en een aantal structurele partners in het wetenschaps- en innovatiebeleid; en het voorzien van een decretale grondslag voor enkele financieringsinstrumenten. Het voorontwerp van decreet gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de cofinanciering van de EFRO-projecten 'Meer ondernemerschap door industriële diensten spin-offs' van Innotek vzw; 'Strategisch ondernemen 2009-2011' van het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO); en 'Strategisch ondernemen in Vlaanderen' van de Universiteit Hasselt - instituut KIZOK, in het kader van de uitvoering van het doelstelling 2-programma Vlaanderen voor de periode 2007-2013. Ze kent daarvoor globale subsidies toe van 841.000 euro voor Innotek vzw, 1,5 miljoen euro voor VLAO en 875.000 euro voor de Universiteit Hasselt - KIZOK.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Sinds juli 2005 is de Waarborgregeling voor kmo's operationeel. Naar aanleiding van een interne evaluatie van de Waarborgregeling en een reeks besprekingen met de deelnemende financiële instellingen wordt de wettelijke basis van de Waarborgregeling op een aantal punten bijgestuurd. Zo wordt onder meer de Waarborgregeling opengetrokken naar operationele en onroerende leasing, wordt de mogelijkheid voorzien om de regeling in de toekomst te differentiëren naar specifieke doelgroepen, en wordt de wijze waarop het beschikbare budget verdeeld wordt onder de waarborghouders aangepast. Na advies van de SERV en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering daarom haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van wijzigingsdecreet over de waarborgregeling voor kmo's. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.