Beeld en Geluid


Herman Kuiphof overleden

20-11-2008

Kuiphof was als sportcommentator lange tijd toonaangevend. Bekend werd hij vooral van zijn verslagen voor televisie. Dat Kuiphof tot bekende Nederlander uitgroeide had niet in de laatste plaats te maken met de successen van Ajax, Feyenoord en het Nederlands elftal tijdens de wedstrijden waar hij verslag van deed. Zijn bijnaam 'Tsjuiphof' krijgt hij van het publiek als hij - in tegenstelling tot andere verslaggevers- de naam van Feyenoord-spits Ove Kindvall consequent volgens de correcte Zweedse intonatie blijft uitspreken als 'Tsjiendval'.

Herman Philippus Kuiphof (Franeker, 27 oktober 1919) begon zijn journalistieke carrière in 1938 als leerling-verslaggever bij het dagblad De Nieuwe Nederlander. In 1946 werd hij sportredacteur bij de Haagsche Courant. Ook is hij hoofdredacteur van het weekblad De Sportkroniek. In 1952 komt hij bij de radio. Hij is onder andere columnist van de NCRV in het programma Hier en nu. Voor de VPRO verzorgt hij in het geschiedenis programma OVT een reeks programma's over voetbalklassiekers. Vanaf 1994 is hij 's zondagsmiddags bij Radio Noordzee als sportverslaggever te beluisteren.

De overstap naar tv
In 1961 stapte hij over naar de VPRO-televisie. Voor de NTS en de NOS versloeg hij diverse malen de Olympische Spelen en talrijke voetbalwedstrijden. Zijn eerste rechtstreekse voetbalinterland is in 1961: Nederland - Hongarije. Hij werkt eerst voor de samenwerkende AVRO, KRO, VARA en VPRO, later voor de NTS/NOS. Van 1967 tot 1984 werkt hij in het kader van het NOS-programma Studio Sport. Kuiphof houdt zich in hoofdzaak bezig met voetbal en tennis.

"Zijn we er toch weer in getuind..."
Kuiphofs commentaar bij de beslissende goal tijdens de WK-finale West-Duitsland - Nederland (2-1) in 1974 wordt als legendarisch beschouwd. Toen Gerd Müller na slecht verdedigen van Arie Haan en Ruud Krol scoorde, riep Kuiphof: "Zijn we er toch ingetuind...". In 1978 werd hij door sportchef Bob Spaak ongeschikt bevonden voor het verslaan van de finale Argentinië-Nederland. Zijn laatste voetbalwedstrijd is Nederland-Italië (2-1) in 1978. Volgens Spaak waren Kuiphofs ogen niet goed genoeg, en de finale ging naar Theo Reitsma. Kuiphof stopt met de voetbalverslaggeving, omdat hij bang is de kijker niets nieuws meer te kunnen bieden. Bovendien vindt hij het leeftijdsverschil met de voetballers te groot worden.

Herman Kuiphof heeft nadien nog een aantal jaren tenniscommentaar gegeven voor diverse zenders. Hij was ook regelmatig te horen in het radioprogramma van Ischa Meijer. Sinds 1983 schreef hij een column in NRC Handelsblad. Ook heeft Kuiphof een aantal publicaties op zijn naam staan waaronder Die bal is in (1985) Televisie sportspelregel boek (1987) Voetbalklassiekers: triomfen en nederlagen op de grasmat (1993) en Had mij die bal dan gegeven (2000). Voor zijn werk als sportcommentator ontvangt hij De Zilveren Reissmicrofoon (1981) en wordt hij tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau gekroond.

Compilatiefilm Herman Kuiphof
Ter nagedachtenis aan Herman Kuiphof is er komende week in de Theaterzaal van Beeld en Geluid een speciale compilatiefilm te zien. De Theaterzaal is vrij toegankelijk voor bezoekers van de Beeld en Geluid experience. Lengte 19 minuten

In februari opent in Beeld en Geluid 50 jaar Studio Sport in Beeld, een sportief media-event naar aanleiding van het 50-jarige jubileum van NOS Studio Sport. Van 13 februari t/m 10 mei 2009 in Beeld en Geluid. Meer informatie binnenkort online!