Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 21 november 2008

SchorerNu! agendeert ? jongeren met een multiculturele achtergrond en homoseksuele gevoelens ? internationale hiv/soa-preventie ? buddy's ? de eerste Riek Stienstralezing.

De actuele onderwerpen op het gebied van homogezondheid zijn vandaag tijdens SchorerNu! op de agenda gezet van iedereen uit het werkveld. Tijdens de publieksdag in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam heeft Schorer met een indringende performance het gesprek op gang gebracht over de situatie van, en de hulpverlening aan jongeren met een multiculturele achtergrond en homoseksuele gevoelens. Daarnaast lag de focus op internationale samenwerking, waarbij Schorer partnerorganisaties in the global south bijstaat in de moeilijke taak homo's en lesbo's te bereiken met noodzakelijke hiv/soa-preventie. In de zaal werd via Skype kennis uitgewisseld met medewerkers van partnerorganisaties. Vrijwilligers van Schorer, en dan vooral buddy's die het leven van roze ouderen veraangenamen, vormden het decor van de dag. Marjan Sax hield met de eerste Riek Stienstralezing een betoog over het belang van zichtbaarheid voor de vrouwenhulpverlening.

Jongeren met een multiculturele achtergrond en homoseksuele gevoelens; I am what I am

Performer Collin duidde het conflict dat jongeren met een etnische achtergrond en homoseksuele gevoelens ervaren met zichzelf en hun omgeving. Met zijn komische maar aangrijpende optreden werd een beeld neergezet van de impact van omgevingsreacties: een moeder die haar zoon zijn kinderservies afpikt, bijvoorbeeld. Een ding is wel duidelijk; deze jongeren hebben nog een lange weg te gaan naar acceptatie. Het project Veilige haven van Schorer vangt jongeren op die vanwege hun seksuele gevoelens in conflict komen met hun religieuze of culturele achtergrond en helpt hen verder, op hun eigen weg. (veilige-haven.nl)

Internationale samenwerking in hiv/soa-preventie; Safe and strong

Via Skype sprak de zaal in Amsterdam met partnerorganisaties van Schorer in the global south. Homo's en lesbo's in the global south zijn vaak moeilijk bereikbaar voor professionele organisaties. Zij zoeken elkaar wel op, maar dat gebeurt vaak informeel en op plekken die alleen de incrowd kent. Dat maakt de voor hen zo noodzakelijke hiv/soa-preventie erg moeilijk. Zo werd er gesproken met partnerorganisatie Bonela in Botswana en met Men United in Suriname. Gast in de zaal was Maria del Carmen Quevedo van Kimirina uit Ecuador. Schorer ondersteunt 17 partnerorganisaties in 9 landen in zuidelijk Afrika en Latijns-Amerika, en in Suriname met expertise en adviezen om ter plekke preventieprogramma's voor homo's en lesbo's op te zetten. (schorer.nl/internationaal)

Quote uit Suriname: "After we've won the trust, it might be easier for gay people to talk and live openly".

Vrijwilligers cruciaal voor Schorer

Schorer-buddy's en vrijwilligers agendeerden zichzelf. Zij droegen de publieksdag. Portretten van roze ouderen met persoonlijke uitspraken over hun buddy hingen aan de muur.

Henny: 'Mijn buddy heeft me veel vreugde gebracht en m'n leven verrijkt. Het was

belangrijk dat zij zelf ook lesbisch is.'

Tijdens SchorerNu! vertelden vrijwilligers en coördinatoren over hun werk. Voor Schorer zijn zij onmisbaar: zij hebben contact met de mensen en helpen Schorer zo doelen te realiseren.

Riek Stienstralezing

Schorer heeft deze lezing in het leven geroepen als eerbetoon aan het gedachtegoed van Riek Stienstra. Zij heeft als mens en als directeur van Schorer (1974 - 2002) veel bereikt voor de gezondheid en het welzijn van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders. Zij ontwikkelde Schorer tot een van de grotere organisaties voor homogezondheid in de wereld. Haar inzet heeft vanaf het begin van de aidsepidemie onder meer geleid tot het eerste buddyproject in Nederland. Op 20 november 2007 overleed zij.

Ferdinand Strijthagen, directeur Schorer: 'Riek had een missie. Met haar nooit aflatende energie zette zij de lichamelijke en geestelijke gezondheidsachterstand van homo's en lesbo's op de agenda. Telkens opnieuw. Ook in Den Haag. Daardoor hebben wij nu de mogelijkheid preventie van hiv en andere soa voor onze doelgroep professioneel aan te pakken.'

Spreker: Marjan Sax

Marjan Sax, politicoloog en mede-oprichtster van Mama Cash, sprak tijdens de eerste Riek Stienstralezing over ontwikkelingen in de vrouwenhulpverlening. Marjan is feministisch activiste.

Marjan Sax: 'Het gunstige aan de huidige generatie feministen is dat zij naar buiten zijn gericht. Dat maakt een goede vrouwenhulpverlening weer zichtbaar en mogelijk.'

Schorer (www.schorer.nl)

Schorer is het Nederlands instituut voor homoseksualiteit, gezondheid en welzijn. Schorer zorgt ervoor dat lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders toegang hebben tot informatie, kennis en faciliteiten die nodig zijn voor een optimale gezondheid en welzijn.

Schorer is onder meer bekend van de jaarlijkse Schorer Monitor, het onderzoek in samenwerking met Universiteit Maastricht naar seksueel gedrag van homo- en biseksuele mannen. Op 12 november j.l. werden de resultaten van Schorer Monitor 2008 gepresenteerd, (www.schorer.nl/monitor).