Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen verontwaardigd over zware celstraffen Birma

21 nov 2008 | Minister Verhagen is verontwaardigd over de veroordeling van de Birmese komiek Zarganar tot 45 jaar gevangenisstraf.

`De straffen die in de afgelopen weken na schimmige processen in Birma zijn opgelegd aan Zarganar en aan anderen klinken te bizar om waar te kunnen zijn', zegt Verhagen (Buitenlandse Zaken). `Maar helaas zijn ze werkelijkheid. Ik roep de regering van Birma op te stoppen met de intimidatie en arrestatie van haar burgers als die vreedzaam gebruik maken van hun mensenrechten.'

Zarganar is een bekende komiek in het door een militaire junta bestuurd Birma. Een half jaar geleden werd hij gearresteerd. Op dat moment voerde hij een hulpactie voor overlevenden van de cycloon Nargis. Hij zou zijn veroordeeld wegens het overtreden van de wet op elektronische communicatiemiddelen.

De afgelopen twee weken werden ongeveer honderd politieke activisten veroordeeld tot zware celstraffen. Velen van hen namen deel aan de protestdemonstraties in 2007. Sommigen van hen kregen 65 jaar opgelegd. Het militaire regime tracht hiermee de oppositie van tafel te vegen.

Nederland blijft bezorgd over het gebrek aan democratisering, de mensenrechtenschendingen, de ruim 2000 politieke gevangenen en de aanhoudende berichten over kinder- en dwangarbeid in het land. De Nederlandse zorgen over de situatie in Birma worden permanent en via diverse kanalen kenbaar gemaakt.

Birma is ook bekend als Myanmar.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl