Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit neemt afscheid van burgemeester Opstelten

Opstellen voor Opstelten als cadeau

Het vertrek van burgemeester mr. Ivo Opstelten is voor de Erasmus Universiteit Rotterdam aanleiding voor een publicatie over de verbondenheid van de kennisinstelling met de stad. Vrijdagavond 21 november neemt de scheidend burgervader in Museum Boijmans Van Beuningen uit handen van rector magnificus prof.dr. Steven W.J. Lamberts het eerste exemplaar in ontvangst van de publicatie Opstellen voor Opstelten en alle andere Rotterdammers, Erasmus Universiteit van Rotterdam.

Bijna vijftig wetenschappers uit alle faculteiten hebben in de vorm van een opstel dan wel interview hun professionele verbondenheid met Rotterdam beschreven. Dat levert een gevarieerd palet aan inzichten en uitkijkjes op over uiteenlopende aspecten, ontwikkelingen en mogelijkheden van de stad en haar inwoners. Individuele en institutionele dwarsverbanden tussen universiteit en stad worden in deze bundel zichtbaar, vaak met Opstelten als de stimulerende en bindende factor.

Als iemand de afgelopen jaren de universiteit en haar expertise bij de stad, haar vraagstukken en haar potenties heeft betrokken is het wel burgemeester Ivo Opstelten. Tijdens zijn ambtsperiode zijn `de bordjes verhangen': van Rotterdam werkstad naar Rotterdam kennisstad. De burgemeester heeft nadrukkelijk op dit stedelijk beleid ingezet, ter verbetering van het sociale klimaat in de stad en ter verhoging van de aantrekkingskracht van Rotterdam als vestigingsplaats voor potentials uit de hele wereld. Deze stedelijke ambitie én de universitaire ambitie (`stadsuniversiteit van internationale allure') vallen samen. Bovendien blijkt Rotterdam een prima academische werkplaats waarvan niet alleen de stad en stedelingen beter maar ook de wetenschap wijzer wordt.

De bundel is gelardeerd met foto's van de favoriete locaties in Rotterdam van de auteurs.