Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Verslag bijeenkomst
Genetisch gemodificeerde gewassen en
duurzame landbouw

3 november 2008

Verslag bijeenkomst
Genetisch gemodificeerde gewassen en
duurzame landbouw

29 september 2008
De Koninklijke Schouwburg, Den Haag

© november 2008

Het Portaal CKade
Korte Hoogstraat 15C Cargadoorskade 40 3011 GJ Rotterdam 3071 AW Rotterdam 010 ­ 270 9465 010 ­ 423 2290 www.het-portaal.net www.ckade.com

INLEIDING

Op maandag 29 september 2008 hebben Het Portaal en CKade Consultancy in opdracht van de minister van VROM een stakeholderbijeenkomst georganiseerd over de vraag wat genetisch gemodificeerde gewassen (gg-gewasssen) kunnenen betekenen voor de ontwikkeling van een efficiëntere en duurzame landbouw. Een representatieve vertegenwoordiging van belanghebbenden uit de primaire landbouw, biotechnologie sector, verwerkende industrie, ketenmanagement, handel, maatschappelijke organisaties, wetenschap, financiële instellingen en advisering heeft aan de bijeenkomst deelgenomen. Deze partijen hebben een inventarisatie gemaakt van karakteristieken en criteria die men kenmerkend vindt voor een duurzame landbouw. Aan de hand van vier specifieke voorbeelden van gg-gewassen is vervolgens geanalyseerd welke voor- en nadelen zijn verbonden aan de inzet van gg-gewassen voor het realiseren van een duurzame landbouw, zowel voor de landbouw in Nederland, als in andere landen inclusief ontwikkelingslanden. Dit verslag is een weergave van de resultaten van deze bijeenkomst.

Aanleiding
De landbouw ziet zich geconfronteerd met een snel toenemende mondiale vraag naar landbouwproducten. Tegelijkertijd is er toenemende aandacht voor en zorg over de kwaliteit van de productiewijze in de landbouw. Past de wijze van productie wel binnen de doelstellingen van het realiseren van een duurzame samenleving volgens de People, Planet, Profit gedachte? Daarnaast wordt het afgelopen decennium gekenmerkt door de commerciële introductie van genetisch gemodificeerde gewassen (gg-gewassen) in de landbouw. Wereldwijd is het areaal gegroeid tot een omvang van meer dan 100 miljoen hectare. In Europa is die toepassing tot op heden beperkt, maar over de laatste drie jaar is een verdubbeling van het areaal te zien tot 110,000 hectare in 2007. De voorliggende landbouwvraagstukken zoals die zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld en het groeiend areaal van gg-gewassen zijn voor het Nederlandse kabinet aanleiding geweest om zich nader te oriënteren op de kansen die gg-gewassen kunnen bieden voor verduurzaming van de landbouw. In september 2007 heeft de minister van VROM de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) gevraagd een signalering uit te brengen over de kansen van gg-gewassen voor een duurzame ontwikkeling van de landbouw en hoe deze zich verhouden tot de risico's. De in februari 2008 gepubliceerde signalering constateert dat gg-gewassen die op korte termijn beschikbaar komen voor de Nederlandse landbouw vooral milieu- en economische voordelen op zullen leveren door de reductie van afvalproducten bij de verwerking en door de reductie van het gebruik van gewasbeschermings-middelen1. De COGEM spreekt zich niet uit of genetische modificatie al dan niet past binnen het concept duurzaamheid.
De Minister van VROM heeft deze workshop georganiseerd. In haar openingstoespraak maakte zij duidelijk dat de vraag gerechtvaardigd is of ggo's een rol kunnen spelen in een duurzame landbouw binnen de context van de uitdagingen waar de landbouw voor staat.

Doel
De bijeenkomst had tot doel inzicht te verkrijgen in de verschillende meningen van de betrokken stakeholders in Nederland over de vraag of en zo ja onder welke voorwaarden gg-gewassen kunnen bijdragen aan verduurzaming van de landbouw. Het was de eerste keer dat de overheid een zo uitgebreid stakeholdersdebat over dit onderwerp heeft georganiseerd. Daarom had de bijeenkomst primair een inventariserend karakter. Om het debat en de workshops tijdens de bijeenkomst zo succesvol mogelijk te laten zijn, gold een aantal spelregels: Deelnemers spraken namens hun organisatie, maar alles wat tijdens de bijeenkomst gezegd werd, is geanonimiseerd weergegeven. In het verslag wordt enkel de sector waarin de deelnemers werkzaam zijn, benoemd. Dit zorgde ervoor dat - indien gewenst - de deelnemers vrijer van gedachte konden wisselen.
Met het oog op het doel van de bijeenkomst was het van belang inzichtelijk te maken welke opvattingen de deelnemers hadden en met welke argumenten deze werden onderbouwd. Het debat was dus niet bedoeld om elkaar te overtuigen, maar om argumenten uit te wisselen.


1 http://www.cogem.net/ContentFiles/080201-01%20Signalering%20perspectieven%20gg-gewassen.pdf Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 2

De discussie was niet gebonden aan bestaande regelgeving op nationaal en internationaal niveau.
Nederland is niet alleen een grote landbouwproducent, het is ook een grote importeur van landbouwproducten. Daarom moest bij de beoordeling of gg-gewassen kunnen bijdragen aan een duurzame landbouw een ketenbenadering worden gehanteerd, waarin ook de voor- en nadelen van productielanden werden meegenomen.
Tijdens de workshops was het de bedoeling alleen een beoordeling te maken op basis van argumenten die verband hielden met een duurzame landbouw. De methodiek van de milieu- en veiligheidsrisicobeoordeling of de ethische aanvaardbaarheid van het betreffende gg-gewas maakten geen onderdeel uit van deze discussie.

RESULTATEN

Algemeen
Het onderwerp van de bijeenkomst kende een hoog ambitieniveau, omdat het twee thema's ­ genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw - bijeen bracht die elk een grote diversiteit aan belangen en visies kent. De brede en representatieve samenstelling van de deelnemersgroep en hun constructieve houding in het debat maakten het echter mogelijk een eerste verkenning te doen van de visies en meningen van de betrokken stakeholders. De brede agenda maakte het niet altijd mogelijk om specifieker in te gaan op de onderbouwing of onderliggende motivatie van standpunten. Conform de afspraken die voor de bijeenkomst zijn gemaakt, zijn de resultaten een geanonimiseerde weergave van de discussies. Wel is op sectorniveau de herkomst van de inbreng aangegeven2. Tijdens de bijeenkomst is een aantal algemene observaties gedaan, die het karakter van de discussies nader schetsen: Het begrip duurzame landbouw kent voor vrijwel alle belanghebbenden een andere betekenis, alhoewel men vaak wel een groot aantal criteria en karakteristieken deelt. De bespreking van de voorbeelden van (mogelijke) toepassingen van gg-gewassen identificeert voor elk van deze toepassingen een eigen, specifieke set van argumenten. In een discussie over het doel van de toepassing (in dit geval bijdragen aan een duurzame landbouw) gelden voor de teelt van gg-gewassen en andere gewassen veelal dezelfde voorwaarden of criteria. Dit laat onverlet dat er onder de deelnemers verschillende inzichten bestaan met betrekking tot gg-gewassen over de wenselijkheid of de wijze waarop de mogelijke risico's van deze gewassen beoordeeld moeten worden. Er bestaat een veelheid aan beschikbare gegevens en rapporten met betrekking tot zowel gg- gewassen als duurzame landbouw. Tegelijkertijd blijft onduidelijk welke feiten en cijfers door alle verschillende stakeholders worden onderschreven als algemeen geldende kennisbasis.

Daarnaast keerde een aantal meer algemene thema's terug in de discussies. Deze hadden niet direct betrekking op de relatie tussen gg-gewassen en duurzame landbouw, maar waren wel aan het onderwerp gerelateerd:
Structurele oorzaken voor de huidige landbouw- en voedselzekerheidsproblemen zijn de zeer onevenredige verdeling van de landbouwproductie, het langdurig ontbreken van structurele investeringen in de landbouwsector en het niet toepassen van de best beschikbare landbouwkundige praktijken. Verbeteringen hierin zullen de meest significante bijdrage leveren aan een duurzamere landbouw (primaire sector, wetenschap). De discussie over mogelijke voor- en nadelen van gg-gewassen voor een duurzame landbouw roept de meer algemene vraag op welk landbouwsysteem men nastreeft voor de toekomst en pas daarna welke plaats gg-gewassen daarin kunnen innemen (primaire sector, maatschappelijke organisaties).
De publieke discussies over biotechnologische toepassingen vereisen een verbreding van het debat over alle verschillende aspecten die met de ontwikkeling en toepassing van gg-gewassen samenhangen om een juist oordeel te kunnen maken (wetenschap, biotechnologische sector).


2 De inbreng van de verschillende sectoren staat tussen ( ) aangegeven. Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 3

Duurzame landbouw
In een plenair debat is met de deelnemers een inventarisatie gemaakt van criteria en karakteristieken die door hen als relevant of kenmerkend worden beschouwd voor een duurzame landbouw. Deze discussie is gevoerd aan de hand van de drie dimensies, People, Planet, en Profit voor een duurzame ontwikkeling. In de discussies is ook ingegaan op de interactie tussen deze drie dimensies en de afwegingen die worden gemaakt in de beoordeling van een duurzame landbouw. Tijdens de discussie zijn veel aspecten genoemd die de verschillende stakeholders in ieder geval als belangrijk hebben aangemerkt. Deze zijn benoemd in Tabel 1. Deze inventarisatie laat onverlet dat op veel gebieden (inter-)nationale initiatieven gaande zijn om duurzame landbouw te definiëren en te implementeren. De inbreng die tijdens het plenaire debat is geleverd, was ter voorbereiding van de analyse van voorbeelden van gg-gewassen voor een duurzame landbouw die later die dag in aparte werkgroepen plaatsvond. Deze inbreng is zeker niet uitputtend, maar moet vooral als aanvullend worden gezien ten opzichte van de bestaande duurzaamheidsinitiatieven. De informatie in Tabel 1 is dus slechts een weergave van de discussie die tijdens het plenaire debat van deze bijeenkomst heeft plaatsgehad. Bij het bespreken van de dimensie People is zeer nadrukkelijk naar voren gebracht dat een integrale benadering van het begrip duurzame landbouw gevolgd zou moeten worden (primaire landbouw). Het onderwijs zou hier een rol moeten spelen bij bewustwording en kennisoverdracht (wetenschap). Daarbij is opgemerkt dat voor het vinden van oplossingsrichtingen het wel behulpzaam kan zijn om vanuit een specifieke dimensie te handelen (maatschappelijke organisaties). Tevens is opgemerkt dat een standaard oplossing niet bestaat. Gg-gewassen zullen niet het enige antwoord kunnen zijn op de duurzaamheidsproblemen van de landbouw. Tegelijkertijd moeten de mogelijkheden van deze gewassen wel serieus onderzocht worden. Het veredelingsproces gaat veel sneller en kan daarmee ook zorgen voor locatiespecifieke oplossingen (wetenschap, primaire sector). Hieraan wordt toegevoegd dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector een serieus nadeel ondervindt wanneer zij ten opzichte van hun concurrenten elders niet alle beschikbare technologieën kunnen inzetten (primaire landbouw). Met betrekking tot de interactie tussen de drie dimensies is opgemerkt dat voor het begrip Planet veel meer indicatoren, bijvoorbeeld in de vorm van milieuwetgeving, bestaan dan voor People of Profit. Ook is niet duidelijk hoe de drie dimensies zich tot elkaar verhouden in een wegingskader bij de beoordeling van de duurzaamheid (Advisering). Daarop is aangegeven dat je in ieder geval een aantal criteria kunt aanmerken waaraan per se voldaan moet zijn om als duurzaam te kunnen worden aangemerkt (maatschappelijke organisaties).

Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 4

Tabel 1. Uitkomsten karakteristieken en criteria duurzame landbouw

NB. De informatie in deze Tabel is slechts een weergave van de discussie die tijdens het plenair debat van de bijeenkomst heeft plaatsgehad. Het diende ter voorbereiding van de analyse van voorbeelden van gg-gewassen voor een duurzame landbouw en moet vooral als aanvullend worden gezien ten opzichte van de bestaande duurzaamheidsinitiatieven.

People

Karakteristiek of criterium Motivatie Relatie met andere duurzaamheidsdimensies
Voedselzekerheid moet Duurzaamheidscriteria moeten worden gegarandeerd hierbij als leidraad dienen. Ze (biotechnologische sector). kunnen geen doel op zich zijn zonder rekenschap te geven
van de redenen waarom
landbouw wordt beoefend.
Nadelige gevolgen van De mogelijkheden voor open patenten moet worden bronnen onderzoek moeten tegengegaan. beter benut worden. Landbouwproducten van lokale
oorsprong en traditionele
landbouw moeten behouden
blijven (primaire landbouw).
Er moet een eerlijke prijs Specifiek voor de zwakste Heeft een nauwe relatie met worden nagestreefd partijen in de schakel. de Profit dimensie. (maatschappelijke
organisaties).
Er moet voldoende Inspraak lokale bevolking moet zeggenschap zijn over de gewaarborgd worden. productiemiddelen
(maatschappelijke
organisaties).
Gedwongen arbeid moet
uitgebannen worden
(maatschappelijke
organisaties).
Coëxistentiekosten moeten
eerlijk verdeeld worden
(maatschappelijke
organisaties).
Welvaart voor de boer moet Heeft een nauwe relatie met gegarandeerd worden de Profit dimensie. (biotechnologische sector).
Waarborging van goede Voorkom ontvolking van het leefomstandigheden platteland. Bescherm (maatschappelijke leefgewoonten lokale organisaties). bevolkingsgroepen.

Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 5

Planet

Karakteristiek of criterium Motivatie Relatie met andere duurzaamheidsdimensies
Natuurlijke bronnen moeten Draagvlak van het ecosysteem Over economische en sociale optimaal worden benut moet behouden worden. duurzaamheid beslissen de (nadrukkelijk onderstreept door mensen zelf. Voor alle deelnemers). ecologische duurzaamheid geldt dit niet. Dit heeft rigidere,
intrinsieke grenzen.
Productie in marginale Biedt een mogelijkheid om gebieden moet bevorderd productie te verhogen. worden (wetenschap).
Het landbouw-gewas moet
aangepast worden aan het
milieu, en niet andersom
(wetenschap).
Ruimtebeslag moet goed Voorkom schuivende grenzen. beheerd worden Lokale biodiversiteit rondom (maatschappelijke areaal moet behouden worden. organisaties).
De eigenheid van de landbouw Houdt verband met behoud moet worden behouden. van traditionele landbouw. Hierbij is ook opgemerkt dat
zal moeten worden bepaald
wat de baseline referentie van
eigenheid en traditionele
landbouw is.
Er dienen specifieke Dit wordt vereist door de lokale oplossingen gevonden te omstandigheden die een worden bij de specifieke gebied kenmerkt. omstandigheden van Gebiedsspecifieke, of tailor individuele rurale gebieden. made, oplossingen leveren de meest effectieve antwoorden.
Waterbeheer moet in Behoud van ecologisch overeenstemming zijn met evenwicht. lokale situatie
(maatschappelijke
organisaties).
De kleinschaligheid van Voorkom milieubelasting van landbouw moet bewaakt grootschalige monoculturen. worden.
Methaan-uitstoot moet Vereist maatregelen in Hangt nauw samen met verminderd worden (primaire veehouderij, maar ook in People bij veranderingen in landbouw). consumptie. consumptiepatronen.

Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 6

Profit

Karakteristiek of criterium Motivatie Relatie met andere duurzaamheidsdimensies
Structurele winst voor het Bestaanszekerheid voor de Om de focus van de landbouwbedrijf moet zeker familie. bedrijfsvoering ook op People gesteld zijn (primaire en Planet te richten, zou de landbouw). overheid daar faciliterende maatregelen voor kunnen
nemen.
Kostenbesparing (energie, Om de winstgevendheid van Dit heeft een directe relatie tot arbeid, chemie). het bedrijf te bevorderen. People en Planet. Tegelijkertijd is goed beheer van het milieu
een voorwaarde om
productiezekerheid en -
kwaliteit over langere termijn te
realiseren. Kostenbesparing
kan ook het gevolg zijn van het
ontwikkelen van alternatieve
productieprocessen op last van
bv. veranderende
milieuregelgeving.
Toepassingsmogelijkheden Productiekosten worden van landbouwproducten verdeeld over meerdere maximaliseren d.m.v. producten en de marktwaarde toepassing van het cradle-to- van bij- en restproducten wordt cradle principe ontwikkeld. Winstgevendheid (consumentenorganisatie) bevorderen. Vrije markttoegang moet Om afzetmarkt te vergroten. gewaarborgd worden (primaire Nederland is altijd zeer sterk landbouw). geweest in mondiale handel. Rechtvaardige betaling van Er is geen vrije keten- of royalties (maatschappelijke marktwerking. Kosten worden organisaties, daarom op zwakste schakel biotechnologische sector). verhaald. Dit is vaak de boer (maatschappelijke
organisaties).
Het remt innovaties als
producteigenaren niet betaald
krijgen voor hun R&D
resultaten (wetenschap,
biotechnologie).
Er moet een ketenbenadering Maatschappelijke kosten gehanteerd worden moeten beter verdeeld worden. (maatschappelijke
organisaties).

Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 7

Voorbeelden van toepassingen van gg-gewassen in de landbouw De bespreking van de vier voorbeelden van gg-gewassen werd ingeleid door twee presentaties over de toepassing van gg-gewassen in de aardappel- en sojateelt. In de eerste presentatie werden de doelstellingen belicht van de ontwikkeling van een phytophtora-resistente aardappel met behulp van cisgenese (wetenschap). In de tweede presentatie werd het aandeel dat gg-soja heeft in de sojateelt besproken en de inspanningen om de productie van soja te verduurzamen (verwerkende industrie). Vervolgens zijn in vier aparte werkgroepen vier voorbeelden van gg-gewassen besproken. Er is geanalyseerd hoe de toepassing van deze voorbeelden zich verhouden tot de karakteristieken en criteria van een duurzame landbouw zoals verwoord in Tabel 1. Daarbij is een inventarisatie gemaakt van voor- en nadelen. Met de keuze van de voorbeelden is beoogd de verschillende aspecten aan bod te laten komen die van betekenis kunnen zijn bij de inventarisatie van voor- en nadelen. De gebruikte voorbeelden verschillen daarom bv. doordat het een nationale of internationale productieketen betreft, het primaire belang bij de boeren of ketenpartijen ligt of bij ontwikkelde of ontwikkelingslanden, of dat het gewas primair beoogt de teelt te bevorderen of de toepassing als voedsel of non-food te verbeteren. De gebruikte voorbeelden en belangrijkste uitkomsten van de discussies zijn weergegeven in Tabel 2. De daarin genoemde voor- en nadelen reflecteren geen consensus onder de deelnemers op deze onderwerpen, maar zijn een inventarisatie van wat er in de discussies naar voren is gebracht.

De discussies over de vier casussen verschilden onderling sterk van karakter. Het voorbeeld van de gg-maïs initieerde met name een debat over het gewenste landbouwsysteem en de positie die de toepassing van gg-maïs hierin zou kunnen innemen. Bij de toepassing van gg-cassave werden echter meer vragen gesteld over de beschikbaarheid van alternatieven en hoe de toepassing zich verhoudt tot bestaande cultuurpatronen. Over de gg-soja bestonden sterk verschillende meningen die leidden tot een uitvoerige inventarisatie van voor- en nadelen. De grootste meningsverschillen lagen op het terrein van de ecologische en economische gevolgen van de toepassing van gg-soja. Er wordt verdeeld geoordeeld of het wel of niet leidt tot een verbeterde milieudruk als gevolg van het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen. Ook is er verschil van mening over verbetering van de oogstopbrengst. De gg-aardappel daarentegen, kende relatief veel overeenstemming onder de stakeholders betreffende de ecologische en economische voor- en nadelen voor een duurzame landbouw. De belangrijkste voordelen betreffen de verbeterde milieuprestaties, energiebesparing en maatschappelijke betekenis voor de regio. De discussies maakten ook duidelijk dat er een veelheid aan beschikbare gegevens en rapporten bestaat met betrekking tot zowel gg-gewassen als duurzame landbouw. Er is echter lang niet altijd consensus onder de deelnemers over de informatie die als algemeen geldende kennisbasis kan worden beschouwd. Een voorbeeld hiervan is de toe- of afname van het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen in de landbouw als gevolg van de introductie van herbicidentolerante gg-gewassen.

Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 8

Tabel 2. Uitkomsten van de bespreking van voorbeelden van gg-gewassen

NB. De voor- en nadelen in deze Tabel reflecteren geen consensus onder de deelnemers over deze onderwerpen, maar zijn een inventarisatie van wat er in de discussies naar voren is gebracht.

Gewas gg-Maïs gg-Cassave gg-Soja gg-Aardappel

Intrinsieke resistentie (Bt) tegen Verbeterde voedingswaarde en Verbeterde herbiciden-tolerantie Veranderde Eigenschap de maïsboorder. verminderd cyanide gehalte. en verbeterde opbrengst per ha zetmeelsamenstelling. (RR2Y).
Is het enige gg-gewas dat in de Teelt en consumptie van cassave Soja is belangrijkste eiwitbron Aardappel is een zeer belangrijk Kenmerkend EU commercieel wordt geteeld. vindt voornamelijk in voor o.a. Nederlandse veeteelt. gewas voor Nederlandse Maïsboorder plaag rukt op van ontwikkelingslanden plaats. Grootschalige gg-teelt in derde landbouw. Gg-gewas levert Zuid- naar geheel Europa. Commerciële introductie gg- landen, incl. RR2Y. Nog geen aanzienlijke milieu- en Oogstverlies als gevolg van plaag gewas in 2010. toelating in EU. energiewinst bij de zuivering van is significant. het zetmeel.

Er dient een visie ontwikkeld te De beschikbaarheid van Opbrengstverbetering. Vermenging en opslag van Belangrijkste worden over het gewenste alternatieve manieren om de Milieubelasting pootmateriaal en bij de oogst. aspecten die landbouwsysteem en de positie beoogde doelen te bereiken. herbicidegebruik. Dit houdt nauw verband met zijn genoemd die het gebruik van gg-maïs Cultuurpatronen (eet- en Prijs- en marktontwikkeling. coëxistentie. m.b.t. hierin kan innemen. landbouwgewoonten). Milieu- en economische duurzame Coëxistentie (d.w.z. onder Winstdeling in de keten. prestaties. landbouw welke condities kan de teelt van gg-maïs en niet gg-maïs naast
elkaar plaatsvinden).
Het gg-gewas vermindert het Het geeft een oplossing voor Besparing op arbeid. Minder milieubelasting. Voordelen pesticidengebruik. het tekort aan de juiste Hogere opbrengst per hectare Energiebesparende verwerking. Het levert economische voedingswaarden in het huidige en daarmee verminderde druk Bijdrage aan een biobased voordelen op, in de vorm van dieet. op areaaluitbreiding. economy. inkomensgarantie voor de boer. De teelt van gg-cassave is Stimulering voor biofuels Winstgevender voor de boer. gemakkelijk in te passen in de productie. Maatschappelijk voordeel voor huidige landbouwpraktijk. Minder herbicidegebruik. de regio. Goedkoper vlees.
Goed voor Amerikaanse
Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 9

economie (Noord en Zuid).
Verbeterde mondiale
voedselvoorziening.
Betere arbeidsveiligheid (bij
verminderd herbicidegebruik).
Staat no-till methode toe. Dit
levert een betere
bodemstructuur.
Het werkt monoculturen in de De noodzaak ontbreekt. Er zijn Land heeft geen zeggenschap Coëxistentie wordt bedreigd. Nadelen hand. alternatieven beschikbaar om meer over eigen landbouw. Het kan leiden tot minder werk. Coëxistentieproblematiek is niet de voedingswaarden te Glyfosaat-gerelateerde Er wordt grond onttrokken aan uit te sluiten. verbeteren. aspecten: afhankelijkheid, de voedselindustrie. Er zijn onzekerheden over Verlaagd cyanide verhoogt vervuiling water, onzorgvuldige Opslagbestrijding zorgt mogelijk neveneffecten, zoals de mogelijk de aantasting van de toepassing, voor extra kosten, evenals de verspreiding van de resistentie oogst door insectenvraat. resistentieontwikkeling,. vereisten m.b.t. het monitoren of de ontwikkeling van Het is onduidelijk hoe de kosten Instandhouding grootschalige op mogleijke effecten bij de resistente onkruiden. voor de ontwikkeling van dit landbouw. introductie in het milieu van gg- gewas worden doorberekend. Gezondheidsproblemen lokale gewassen. De doelgroep voor dit gewas bevolking. zijn immers met name de Verlies biodiversiteit. armere bevolkingsgroepen. Machtsconcentratie wereldvoedselvoorziening.
Eigen zaaizaadvermeerdering
moeilijk.
Kosten van patenten.
Bedreiging productie door
genetische versmalling in het
veld.
Illegale toepassing en controle
daarop is lastig.
Keuzevrijheid en coëxistentie
wordt bemoeilijkt.

Gewas gg-Maïs gg-Cassave gg-Soja gg-Aardappel

Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 10

CONCLUSIES

De resultaten van deze bijeenkomst en de constructieve dialoog tussen de deelnemende partijen vormen een waardevolle basis voor verdere discussie en meningsvorming met betrokkenen over dit onderwerp.
De beoordeling hoe gg-gewassen zich verhouden tot een duurzame landbouw is sterk afhankelijk van het gewas en de plaats waar de landbouw wordt bedreven met de daaraan verbonden sociaal-maatschappelijke, economische en ecologische omstandigheden. Ook kunnen verschillende partijen in de productieketen of de samenleving anders oordelen over de mate waarin een casus voldoet aan duurzaamheidsvoorwaarden, door bijvoorbeeld anders te oordelen over beschikbare informatie of een andere weging te geven aan de verschillende dimensies van een duurzame landbouw.
De beoordeling hoe gg-gewassen zich verhouden tot een duurzame landbouw lijkt om bovenstaande redenen alleen op een van-geval-tot-geval-basis mogelijk te zijn.

AANBEVELINGEN

Een verdere opbouw van feitelijke kennis en het analyseren (door middel van beoordelen en categoriseren) van beschikbare informatie is belangrijk om de huidige en toekomstige ontwikkelingen van gg-gewassen en hun toepassing in de landbouw op een geïnformeerde wijze te kunnen beoordelen.
Duidelijke communicatie en informatievoorziening blijft nodig voor een constructief en feitelijk publiek debat, waarmee het een waardevol onderdeel zal zijn in het proces van verdere beleidsontwikkeling op dit gebied.
De ontwikkeling van Nederlands of EU-beleid. De effectiviteit wordt hiervan vergroot als het zich richt op aspecten waar het direct invloed op heeft (bijvoorbeeld de teelt in eigen land). Wanneer sprake is van landbouwproductie in derde landen zal de wijze waarop de productielanden hun belangen wegen, moeten worden gerespecteerd. In bilateraal of multilateraal overleg kan worden gestreefd naar gezamenlijke doelen van een duurzame landbouw. Nederland of EU kunnen interne maatregelen nemen (bijvoorbeeld voorlichting, inkoopbeleid) om de hen wenselijk geachte ontwikkelingen verder te stimuleren.

Verslag bijeenkomst Genetisch gemodificeerde gewassen en duurzame landbouw ­ © november 2008 Het Portaal/CKade 11