Kiezen voor Ondernemen van start in Haarlem


Ondersteuning van startende ondernemers

HAARLEM, 20081121 -- Na jaren in ontwikkelingslanden en in Nederland trainingen voor ondernemers te verzorgen viel het Margot Lobbezoo op dat in de regio Haarlem alleen ondersteuning is voor startende ondernemers uit specifieke doelgroepen. Het gaat dan om uitkeringsgerechtigden, studenten en innovatieve bedrijven. Het nieuwe initiatief Kiezen voor ondernemen (www.kiezenvoorondernemen.nl) richt zich met onder meer ondernemingsplantrainingen op groeiende ondernemers. Ook zijn er trainingen voor starters die bijvoorbeeld nu nog een baan hebben, herintredende vrouwen, mensen die al jaren een droom hebben en diegene die graag van hun hobby hun bedrijf willen maken. Oftewel iedereen die graag als ondernemer aan de slag wil.

Dinsdag stond innovatief ondernemen in Haarlem centraal tijdens de bijeenkomst Nieuw Haarlem. Naast innovatief ondernemen gebeurt er op ondernemerschap gebied veel meer in Haarlem en omgeving. Webwinkels worden geopend, nieuwe aannemers beginnen voor zichzelf, kappers starten hun bedrijf aan huis en allerlei adviesbureaus gaan van start en dit is nog maar een klein deel van de bedrijvigheid die wellicht niet altijd innovatief is maar wel bijdraagt aan de economische groei van Haarlem.

Ook het oude connexxiongebouw aan de Leidsevaart in Haarlem vertoont steeds meer tekenen van bedrijvigheid. Sinds kort is ook Kiezen voor Ondernemen (www.kiezenvoorondernemen.nl) gevestigd in het gebouw. Dit advies en trainingscentrum heeft zich daar gevestigd om ondernemers (zowel startende als groeiende) in Haarlem en omgeving beter van dienst te zijn. Kiezen voor Ondernemen is druk bezig met het ontwikkelen van eigen trainingen. De eerste twee trainingen "Jouw Ondernemingsplan" voor potentiële ondernemers die al een bedrijfsidee hebben en "Jij als Ondernemer" een oriëntatie op het ondernemerschap gaan begin december van start. Met de vestiging van Kiezen voor Ondernemen in Haarlem kunnen juist die ondernemers die zelf graag hun eigen weg zoeken terecht voor onafhankelijk advies en training.

Kiezen voor Ondernemen is onderdeel van 360º Responsibility. Dit bureau houdt zich vooral in opdracht van anderen bezig met ontwikkelen van ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De initiatiefneemster voor Kiezen voor Ondernemen is Margot Lobbezoo. Zij is een trainer en expert op gebied van het bevorderen van ondernemerschap zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Ze heeft in totaal 7 jaar in diverse ontwikkelingslanden gewoond.

Ze licht de keuze voor het starten van activiteiten direct met ondernemers als volgt toe:
"Startende ondernemers lopen overal ter wereld aan tegen dezelfde problemen. Alhoewel wet- en regelgeving per land verschilt is het mijn ervaring dat een ondernemer altijd een goed product of dienst moet ontwikkelen. Ook zal een ondernemer zijn potentiële klanten leren begrijpen en zal er inzicht moeten zijn hoe een onderneming financieel in elkaar zit. Na jaren in ontwikkelingslanden en in Nederland trainingen voor ondernemers te verzorgen viel het mij op dat in de regio Haarlem, Beverwijk, Alkmaar alleen ondersteuning is voor startende ondernemers uit specifieke doelgroepen bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden, studenten en innovatieve bedrijven. Kiezen voor ondernemen richt zich naast groeiende ondernemers op potentiële starters die bijvoorbeeld nu nog een baan hebben, herintredende vrouwen, mensen die al jaren een droom hebben en diegene die graag van hun hobby hun bedrijf willen maken. Oftewel iedereen die graag als ondernemer aan de slag wil"

Kiezen van Ondernemen zal gaan samenwerken met partijen in en rondom Haarlem om nog meer trainingsproducten aan te bieden. Zo wordt er gedacht aan een administratieve training in samenwerking met een administratie of accountskantoor. Ook zal er een marketing training worden ontwikkeld ism met een marketingadvies bureau.

Naast het direct trainen en coachen van ondernemers rondom Haarlem zal vanuit het kantoor aan de Leidsevaart 396 door 360º Responsibility ook meer aan onderzoek en training worden gedaan op het gebied van ondernemerschap in ontwikkelingslanden.

Zo is al een onderzoek gestart naar de communicatie tussen MKB-ers over maatschappelijke en milieuzaken in de keten van interieur accessoires. Dit onderzoek wordt zowel in Europa als op de Filippijnen uitgevoerd en zal worden gebruikt om nieuw trainingsmateriaal te ontwikkelen voor exporterende bedrijven in Azië en importerende bedrijven in Europa.

Daarnaast richt het bedrijf zich ook op het assisteren van andere organisaties die zich bezig houden met ondernemerschap in ontwikkelingslanden. In samenwerking met B&A groep worden bijvoorbeeld IDEA reservisten getraind om in Uruzghan ondernemers te trainen. Er zijn al ongeveer 140 ondernemers getraind in Afghanistan.

Voor meer informatie bekijk de website www.kiezenvoorondernemen.nl





ingezonden persbericht