Ingezonden persbericht

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)

PERSBERICHT - 21 november 2008

ONDERZOEKSJOURNALISTIEK IN TIJDEN VAN CRISIS

De LOEP voor de beste tekstuele productie is uitgereikt aan Joep Dohmen van NRC Handelsblad, De LOEP voor de beste audiovisuele productie is gegaan naar Marije Meerman, William de Bruijn en Barbara Coolen van Tegenlicht (VPRO). Beide Loepen werden uitgereikt door juryvoorzitter Gerard van Westerloo. De aanmoedigingsprijs was voor Mirjam Pool.

De prijsuitreiking vond plaats op 21 november tijdens de conferentie van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) in Brussel. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat de prijzen voor de beste onderzoeksjournalistieke producties werden uitgereikt. Dit jaar waren er volgens de onafhankelijke jury zeer veel inzendingen van hoge onderzoeksjournalistieke kwaliteit. Daarmee heeft De Loep zijn plaats in het Vlaams-Nederlandse journalistieke landschap gevonden.

Joep Dohmen van NRC Handelsblad ontving De Loep voor zijn artikelenreeks over de chaos bij de Belastingdienst. De serie neemt zowat de hele belastingdienst op de schop.
Marije Meerman, William de Bruijn en Barbara Coolen van Tegenlicht (VPRO) kregen De Loep voor de productie de verkoop van een oorlog. Deze laat op onthutsende wijze zien hoe de 'Coalition of de willing' in de oorlog met Irak tot stand kwam en aan het publiek werd verkocht.
Mirjam Pool ontving de aanmoedigingsprijs voor haar boek alle dagen schuld, dat op indringende wijze de huiselijke en financiële situatie van de allerarmste inwoners van Almelo onthult.

Juist in tijden van economische neergang is er meer toekomst dan ooit voor de onderzoeksjournalistiek, aldus Margo Smit voorzitter van de VVOJ. 'Managers en hoofdredacties moeten wel de durf hebben om zo nodig radicale keuzes te maken.'

Tijdens hun vasthoudende werk kwamen de genomineerden allerlei smoezen tegen van personen of instanties die niet mee wilden werken. Deze smoezen werden dit jaar voor het eerst verzameld en geselecteerd. Hieruit koos de jury de prijswinnende smoes. De SMOESPOES 2008 gaat naar Olivier L, voormalig financieel directeur van Bouwfonds. Zijn smoes om niet mee te werken toen de journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel van Het Financieele Dagblad bij hem aan de deur kwamen om te vragen waarom hij hun telefoontjes niet beantwoordde:'Ik kan u niet te woord staan want mijn dokter heeft me net voor de komende vier weken een telefoonverbod opgelegd.' Olivier L wilde de prijs niet in ontvangst nemen en deze werd tijdens de conferentie in bewaring gegeven aan de voorzitter van de VVOJ Margo Smit voor de uitreiking van volgend jaar.

De winnaars van De Loep voor de tekstuele en audiovisuele producties ontvingen 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde 'onderzoeksloep'. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontving een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

EINDE BERICHT