Social-profit pleit voor gematigdheid maar gelijkheid

21/11/2008 11:32

VVI VERBOND DER VERZORGINGSINSTELLINGEN

De komende weken onderhandelen de sociale partners over de loon-en arbeidsvoorwaarden in het kader van het interprofessioneel akkoord voor de private sectoren voor 2009 en 2010. Het VVI vraagt dat deze maatregelen ook gelden voor social-profitondernemingen.

Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) vertegenwoordigt zo'n 500 Vlaamse gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. In die voorzieningen werken meer dan 80.000 medewerkers.

De social-profit sector neemt momenteel ongeveer 13 procent van de loontrekkende werkgelegenheid voor zijn rekening. Het aantal jobplaatsen blijft groeien.

Desondanks mag de social-profitsector niet aan de onderhandelingen deelnemen. Het VVI vindt dat de werknemers in de social-profitsector evenveel recht hebben op intersectorale aanpassingen. De bestaande loonkloof mag in geen geval toenemen, gelet op de acute schaarste aan zorgpersoneel. Daarom vraagt het VVI dat de akkoorden die - hopelijk - gesloten zullen worden, ook toepasselijk zijn op de medewerkers in de social-profit sector.

Het VVI roept alle partijen op gematigd en redelijk te zijn, gezien de economische en budgettaire toestand van ons land. Deze is immers bepalend voor de verdere financiering van de sociale zekerheid.