Gemeente Dirksland


Zaterdag 22 november: PlattelandsParlement Zuid-Holland

Kom op zaterdag 22 november naar het PlattelandsParlement in Zuid-Holland. U ontmoet politici, beleidsmakers en beleidsgenieters en bewandelt de brug tussen plattelandsbewoners en overheden. Hoe is de relatie tussen bewoners en lokale overheden en wat kan er beter?

PlattelandsParlement Zuid-Holland
Zaterdag 22 november vindt het eerste Plattelandsparlement Zuid-Holland plaats in Roelofarendsveen, een initiatief van de ZH Vereniging van Kleine Kernen. Het Parlement wordt georganiseerd als provinciale meeting voor actieve burgers, maatschappelijke organisaties en bestuurders die het platteland als hun werkterrein hebben. Zij zijn actief in kleine dorpskernen of in regionale verbanden, die zich inzetten voor sociale, culturele en economische vitaliteit.

Goeree-Overflakkee
De eilandelijke stichting Podium wil mogelijk maken dat in het Parlement een sterk signaal wordt afgegeven over de uitdagingen waar onze regio Goeree-Overflakkee voor staat: een Goeree-Overflakkeese Plattelandsverklaring. Er worden twee bijeenkomsten gehouden in het Diekhuus om een eilandelijke reactie samen te stellen op de vier themas. Belangstellende burgers en organisaties worden uitgenodigd hun bijdrage te geven. De bijeenkomsten in de vorm van Plattelandsmaaltijden worden gehouden op donderdagavond 30 oktober en zaterdagochtend 1 november, beide keren in combinatie met een eenvoudige maaltijd naar het voorbeeld van het Cultureel Ontbijt.

Comité van aanbeveling
Om die uitdaging te legitimeren wordt de steun gevraagd van een Comité van Aanbeveling, bestaande uit vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld die kennis dragen van streek, een visie hebben op het platteland van Goeree-Overflakkee en de maatschappelijke statuur hebben om toe te zien op de kwaliteit van het project Goeree-Overflakkee: Ik doe mee! Het Comité van aanbeveling bestaat heden uit Andrea Kaïm (Edudeltagroep), Hein Mijs (agrarisch ondernemer) en Harald J. Jassoy (kunstenaar)

Themas PlattelandsParlement
Het Plattelandsparlement ZH wordt gehouden rond vier themas, die zijn samengesteld in een provinciale enquête.

1. Dorpsvisie en de rol van bewoners. Dorpsplannen en de regie van de overheid.

2. Werk en Economie en de relatie met het dorp als leefgemeenschap.
3. Verzilvering en ontgroening, in dorpen zie je steeds meer oude en minder jonge mensen. Wat nu?

4. Actief burgerschap: heeft de burger nog wel wat te zeggen over zijn eigen leefomgeving?

Inleiders
Om een opstapje voor het gesprek te hebben worden twee gasten geïnterviewd door gastheer Hans Lammers: donderdag Anne Verheij (SWO) en Henk Brinkman (Sjaloom Zorg) en zaterdag Akkie Krouwel (Dorpsraad Melissant) en Simon van Nieuwaal (Woongoed Flakkee). Met de aanwezigen zullen vervolgens Uitdagingen voor Goeree-Overflakkee worden geformuleerd die als verklaring worden ingebracht in het parlement. De bijeenkomsten zullen worden geleid door Hans Lammers. Kees van Rixoort zal de uitspraken verwerken in een samenvattende tekst. Die wordt aan het eind van de bijeenkomst vastgesteld.

Cultuur
Is dit initiatief cultureel van aard? Ja, want de manier waarop mensen eraan werken om een positieve invulling te geven aan hun woon- en werkomgeving heeft alles te maken met maatschappelijke creativiteit en het vermogen om al samenwerkend Goeree-Overflakkee sterker te maken. Cultuur heeft vaak de rol van verbindende en vernieuwende schakel! En kan helpen bij een vernieuwende manier van kijken. Plattelandsbewustzijn heeft een culturele lading. Het gaat om ontwikkelingen in het geheel van waarden, normen, kennis, tradities, gewoonten en gebruiken zoals die het bestaan op het platteland zin geven en structureren. Dat geheel is op nationaal niveau gezien niet homogeen, maar wordt gekenmerkt door regionale en lokale verscheidenheid. En het zal goed zijn de cultuur van Goeree-Overflakkee en alles wat daar mee samenhangt in de schijnwerper te zetten.

Initiatief
Wij informeren u gaarne over het initiatief Goeree-Overflakkee: Ik doe mee! dat bestaat uit de opstelling van een Goeree-Overflakkees statement en de organisatie van busvervoer naar het PlattelandsParlement.

De voorbereidende bijeenkomsten zijn in het Diekhuus in Middelharnis; donderdag 30 oktober van 18.00-21.00 uur (soepmaaltijd) en zaterdag 1 november 9.00-12.00 uur (ontbijt). Deelname 5,00 per persoon en reserveren bij voorkeur via podium@hetdiekhuus of (0187)-482400, met vermelding van donderdag of zaterdag.

Busvervoer

Wilt u aanwezig zijn bij het PlattelandsParlement op zaterdag 22 november, dan kunt u gebruik maken van een speciale G-O-bus, bij voldoende deelname. Deelname kost 10.00 per persoon (exclusief lunch). U kunt om 7.30 uur opstappen in Melissant (Mijnders), vervolgens doet de bus meerdere opstapplaatsen aan: Middelharnis (gemeentehuis), Oude-Tonge (gemeentehuis) en Schaapsweg (bushalte). Graag reserveren met vermelding van bus en opstapplaats.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.nsi-zh.nl en binnenkort op www.cultuurpleingo.nl.


* G-O Ik doe mee!.pdf (6.71 MB)