Gemeente Dirksland


Positieve Plattelandsverklaring, een verslag van de 'eilandmaaltijden'

Onder het motto Ik doe mee werden in Het Diekhuus twee bijeenkomsten georganiseerd door Stichting Podium om te komen tot een Positief Goeree-Overflakkeese Plattelandsverklaring. Een verklaring die tijdens het PlattelandsParlement op 22 november in Roelofarendsveen een beeld moet geven van de kansen van onze regio. Het PlattelandsParlement is een initiatief van de Z-H Vereniging van Kleine Kernen.

Heeft een overkanter die hier al jaren woont recht van spreken? Akkie Krouwel meent van wel. Zij is een van de vrijwilligers die zich inzet voor een betere leefomgeving in Melissant. Ook Nel Mijnders zit in de dorpsraad. Wij willen Melissant op de kaart zetten. Ze sommen de minimale voorzieningen op die nodig zijn voor een leefbare gemeenschap: een winkel, een basisschool, voorzieningen waardoor ouderen in hun eigen dorp kunnen blijven wonen, openbaar vervoer, veiligheid, werkgelegenheid. Daarnaast is het belangrijk dat mensen er zijn voor elkaar. Er wordt achter de schermen heel hard gewerkt, vertelt Nel. Een evenwichtige samenstelling van de bevolking is moeilijk omdat veel jeugd wegtrekt uit de dorpen. Dat is nodig. De jongeren moeten zich ontwikkelen. Mogelijk dat ze later met hun gezin, bewust een keuze maken voor wonen op het platteland en terugkeren naar het eiland.

BV Goeree-Overflakkee
De aanwezigen zien een grote rol weggelegd voor de gemeenten en woningbouwverenigingen. Verregaande samenwerking is noodzakelijk om te zorgen voor goede woningen, een evenwichtige samenstelling van de bevolking en om verpaupering tegen te gaan. Velen ergeren zich aan leegstand in de dorpskernen. Woningbouwverenigingen zouden zich kunnen verenigen en een BV Goeree-Overflakkee oprichten om panden aan te kopen, op te knappen en er een nieuwe bestemming aan te geven. Directeur van Woongoed Flakkee, Simon van Nieuwaal zou graag zien dat de provincie het migratiebeleid loslaat. Wij kunnen zelf wel bepalen wat goed is en zullen heus niet alles vol bouwen.

Werkgelegenheid
Momenteel werkt 50 tot 60 procent van de bevolking aan de overkant. De meeste aanwezigen zien de meeste kansen voor werkgelegenheid in recreatie en toerisme. Dat kan alleen met behoud van de groene ruimte. We willen hier de rust en de ruimte houden. De toerist waardeert het rustieke van dit gebied en de sfeer. De verschillende vormen van recreatie moeten heel gevarieerd zijn. Van spiritueel symposium tot uitgebreide wandel- en fietsroutes. Het is aan de gemeentelijke overheid om boeren die hun bedrijf in de breedte willen uitbreiden met nevenactiviteiten, ondersteuning te bieden en de regelgeving te versimpelen. Meer extensieve recreatie en verblijfsmogelijkheden zoals bed&breakfast. Men merkt op dat er meer verbindingen nodig zijn tussen land en water. Water trekt altijd. Natuur is goed, maar er moet geen hek omheen staan. Fiets- en wandelroutes aanleggen zodat de mensen kunnen genieten van die natuur. Nel Mijnders merkt op dat door wetgeving de oorspronkelijke bewoners van Goeree-Overflakkee geen zeekraal en lamsoor meer mogen plukken. De mensen mogen niets meer.

Voorzieningen
Vastgesteld wordt dat er voorzieningen moeten zijn in de dorpskernen voor ouderen. Er is een duidelijke trek door ouderen waarneembaar naar Middelharnis. De aanwezige burgemeester Hommes onderstreept het belang van een warme en veilige leefomgeving. Saamhorigheid is de kern van een samenleving. De overheid kan alleen de instrumenten aanreiken. De mensen moeten het zelf doen. Zij noemt als voorbeeld van goed werkende burgerparticipatie het Rubensplein, waar de bewoners elkaar en de jeugd aanspreken op onwenselijk gedrag.

Polderwerkers
Reijntjes uit Oude-Tonge was aangenaam verrast door de vele positieve reacties op het culturele tramproject dat zowel toerist als bewoner een blik bood op de geschiedenis van het eiland. Toen de grondeigenaren werd gevraagd om de panelen een half jaar langer te laten staan vond iedereen dat best. Een enkeling wilde het wel voor altijd laten staan, maar daar zijn de panelen niet tegen bestand. Ook bij de aanwezigen overheerst een positief eilandgevoel `en ziet men veel kansen en mogelijkheden.

Aandacht
Met de Plattelandsverklaring wil de stichting de aandacht van de provincie trekken. Ook de aanwezige politici menen dat wanneer er een helder plan op tafel ligt over de toekomst van Goeree-Overflakkee, de provincie daar niet omheen kan. Op 22 november vertrekt een bus naar het Plattelandsparlement in Roelofarendsveen. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met andere plattelanders uit de provincie Zuid-Holland.

Informatie: www.zhvkk.nl U kunt zich nog aanmelden via tel: 482400 (9-12 u) of podium@hetdiekhuus.nl, kosten 10 euro.

Lees ook: Zaterdag 22 november - PlattelandsParlement Zuid-Holland.