Het Utrechts Archief wijdt zijn volgende tentoonstelling aan het werk van Anthony Everhardus Grolman (1843 - 1926). Deze Utrechtse kunstenaar bracht de stad, die rond 1900 ingrijpend veranderde, treffend in beeld. Hij maakte honderden tekeningen en aquarellen van karakteristieke plaatsen in Utrecht, waarvan sommige nog duidelijk herkenbaar zijn en andere geheel verdwenen. De tentoonstelling Utrecht rond 1900 door de ogen van Anthony Grolman - vanaf zaterdag 22 november geopend - laat een groot aantal aquarellen van zijn hand zien.

Bestellen:

Grolmans Utrecht
Grolmans Utrecht
J. Krijnen & Paul Krijnen

Bij de tentoonstelling verschijnt het prachtige en rijk geïllustreerde boek Grolmans Utrecht. De stad rond 1900, geschreven door Jetty en Paul Krijnen (Uitgeverij THOTH).

Kunstenaar, documentalist en vakman
Anthony Grolman leefde in een tijd waarin het stadsbeeld van Utrecht snel veranderde. De provinciehoofdstad werd een steeds belangrijker knooppunt van spoor-, land- en waterwegen. Het toenemende inwonertal noopte tot de aanleg van nieuwe buitenwijken. En in het hart van de stad werden straten, huizen, bedrijven en winkels vergroot of soms afgebroken om plaats te maken voor nieuwe plannen. In enkele honderden tekeningen heeft hij veel onderwerpen, die aan deze veranderingen en ontwikkelingen onderhevig waren, in beeld gebracht. Karakteristiek daarin zijn zijn heldere kleuren en oog voor details. Dat maakt hem tot een belangrijke documentalist die als tijd- en stadsgenoot laat zien hoe Utrecht er rond 1900 uitzag.

Grolman was opgeleid als ambachtsman, die zich pas later ontwikkelde tot kunstenaar. Hij beheerste vele grafische - en tekentechnieken. Deze veelzijdigheid kwam van pas in zijn eigen drukkerij waar hij de meest uiteenlopende opdrachten uitvoerde. Enkele voorbeelden daarvan zijn op de tentoonstelling te zien, zoals zijn reconstructietekening van gedeelten van de middeleeuwse tegelvloer in de refter van de Paulusabdij - tegenwoordig het auditorium van Het Utrechts Archief. Daarnaast tekende en lithografeerde hij vele uitnodigingen, menukaarten, diploma's, promotieprenten en andere gelegenheidswerken. Zijn belangstelling voor de geschiedenis van Utrecht leidde ook tot het illustreren van het boek van H.J. Broers, Utrecht, Historische wandelingen, uitgegeven in 1874 en het ontwerpen van de kostuums voor de studentenmaskerade van 1896.

Pagina 2 >

Tentoonstelling Utrecht rond 1900 door de ogen van Anthony Grolman Zaterdag 22 november 2008 t/m 28 februari 2009

Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht
Open dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur
www.hetutrechtsarchief.nl

Grolman in de etalage

De werken van Grolman zijn in deze periode niet alleen te bewonderen in Het Utrechts Archief. Ook in de binnenstad zijn op verschillende plaatsen tekeningen te ontdekken. Enkele winkels, bedrijven en particulieren tonen beelden die Grolman ruim 100 jaar geleden op die locatie heeft getekend. Hieronder zijn Reisburo Globe (Choorstraat), Stomerij Duraco (Ganzenmarkt), sigarenspeciaalzaak De Oude Tijd (Janskerkhof), Architectenbureau Van Hoogevest (Achter de Dom) en Selexyz Broese (Stadhuisbrug).

Stadswandeling
Gedurende de tentoonstellingsperiode organiseert 't Gilde Utrecht elke zaterdag een stadswandeling van 10.30 - 12.00 uur langs plekken die deze kunstenaar in de stad schilderde. (reservering post@gildeutrecht.nl of 030-2343252 ma-vr 14.00-16.00 uur).

Publicatie Grolmans Utrecht. De stad rond 1900
Een historische schets van de sociale en stedenbouwkundige ontwikkeling in Utrecht tussen 1870 en 1910. Auteurs: Jetty en Paul Krijnen
Uitgeverij TOTH
Uitgave in samenwerking met Het Utrechts Archief
Gebonden uitgave | 22 x 28 cm
144 pagina's met 125 illustraties in kleur
ISBN 978 90 6868 4407 | NUR 648, 693
Mei 2008
E 24,90

Speciale Grolmandag op zondag 21 december

13.30 uur - 14.30 uur Aquarellen van Anthony Grolman, lezing door auteur

Jetty Krijnen met aansluitend

15.00 uur Stadswandeling langs plekken die door Grolman zijn getekend (Gilde Utrecht)

13.30 uur - 16.00 uur Kinderworkshop Stad in waterverf In het archief liggen papier en penselen voor je klaar om net als de schilder Grolman en mooie schildering te maken van je huis, je school, je straat.

Reservering vóór 19 december, via educatie@hetutrechtsarchief.nl of T 030 286 66 11

Kosten lezing E 10 (inclusief koffie/thee en rondwandeling), kinderworkshop E 5 (inclusief materiaalkosten)

Pagina > 3

Bijschrift illustratie:
Collectie Het Utrechts Archief, Vismarkt van Grolman, 13-07-1891 Gezicht op de Oudegracht met de Vismarkt te Utrecht vanuit de hoekkamer op de tweede verdieping van het stadhuis, met op de achtergrond de Maartensbrug en de achtergevels van de huizen aan de Lijnmarkt.


---- --