Provincie Overijssel

Expositie Het Overijssels orgel in beeld

orgel.jpg (35 Kb)

In samenwerking met het Orgelmuseum Elburg en Stichting Kunst & Cultuur Overijssel organiseert de provincie een aantal activiteiten in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed: de expositie "Het Overijssels orgel in beeld" en twee excursies langs een aantal orgels.

Expositie
Op 22 november 2008 wordt om 16.00 uur de expositie "Het Overijssels orgel in beeld" feestelijk geopend door gedeputeerde Dick Buursink in de Meenthe te Steenwijk. Daarna zal de heer Seijbel van het Orgelmuseum te Elburg een lezing houden over dit thema. De expositie loopt tot en met 17 januari 2009.

Orgelexcursies
Voorafgaand aan de expositie kunt u deelnemen aan een orgeltocht. Het programma voert langs orgels in Mastenbroek, Oldemarkt, Zwartsluis en Hasselt. Er is een tweede excursie gepland op 29 november 2008 waarbij orgels in Rijssen, Delden, Goor, Enter en Almelo worden aangedaan. De orgels worden tijdens de excursies bespeeld door organisten Carl Visser en Dick Sanderman.
U vindt een inschrijfformulier voor de excursies op de site van Het Oversticht, www.hetoversticht.nl.
Het Jaar van het Religieus Erfgoed krijgt daarna nog een staartje. Volgend jaar verschijnen de publicaties "Monumentale orgels in Overijssel" van het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst en "Onbekende orgels in Overijssel" van de heer Seijbel. Achterin dit laatstgenoemde boek vindt u een cd met opnames van een aantal orgels die tijdens de excursies worden bezocht.

Tot slot
De provincie hecht waarde aan het behoud van religieuze gebouwen en vaste religieuze muziekvoorzieningen. Momenteel wordt een inventarisatie gemaakt van de onderhoudsstaat van monumentale orgels in de provincie. Verder wil de provincie een website opstellen met een overzicht van goede voorbeelden van herbestemming van religieuze gebouwen. De website moet in 2009 gereed zijn.

Aanvullende informatie
Expositie:De Meenthe, Stationsplein, Steenwijk. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag: 09.30-19.00 uur.
Andere tijden en bezoek groepen in overleg. E-mailadres van de Meenthe: info@demeenthe.nl, telefoonnummer 0521 58 38 88.

Voor meer informatie met betrekking tot Jaar van het Religieus Erfgoed kunt u contact opnemen met mevrouw Mandy Schuitemaker9 beleidsmedewerker provincie Overijssel op het e-mailadres: M.Schuitemaker@overijssel.nl of op telefoonnummer 038 499 8327.