Gemeente Zaltbommel


Feestelijke opening speeltuin Bachplein 18 november 2008 Gedenkwaardige zitbank van restanten oude Waalbrug 18 november 2008 Feestelijke opening speeltuin Bachplein

Op zaterdag 22 november opent wethouder Zondag de speeltuin aan het Zaltbommelse Bachplein. De nieuwe speeltuin is het resultaat van de samenwerking tussen de buurtbewoners, Al Amal, de politie, Woonlinie en de gemeente. De samenwerkende partijen willen de leefbaarheid en veiligheid vergroten in de omgeving van het Bachplein.

Vorig jaar september spraken de omwonenden van het Zaltbommelse Bachplein met burgemeester Van den Bosch en wethouder Zondag over de leefbaarheids- en veiligheidsproblemen in hun wijk. Na dit gesprek is een bewonerswerkgroep geformeerd. Samen met Al Amal, Woonlinie, de politie en de gemeente heeft de bewonersgroep gekeken naar een aanpak van de problemen. De aanpak is vastgelegd in het buurtplan `Bachplein en omgeving 2008-2011'.

Toekomstige activiteiten
De feestelijke opening van het Bachplein is de aftrap van de uitvoering van het buurtplan. Na deze aftrap willen de buurtbewoners onder meer zwerfafvalacties en activiteiten voor jong en oud organiseren. Op het garageplein plaatst de gemeente een mosquito en Woonlinie voorziet de achterpaden van verlichting.

Feestelijke opening speeltuin
Aanstaande zaterdag om 12:30 uur opent wethouder Zondag de speeltuin. Voor de kinderen uit de buurt is er een leuk programma. Zij kunnen zich laten schminken, actief meedoen aan een straatcircus en onder leiding van de Gelderse Sport Federatie op het nieuwe speeltuin spelen. Tijdens deze middag is een deel van de straat afgesloten voor het verkeer.

De uitvoering van het buurtplan wordt bekostigd uit het Kleine Stedenbeleid. De totale kosten bedragen ongeveer 90.000 euro. De provincie Gelderland ondersteunt dit plan ter verbetering van de leefbaarheid in de kern Zaltbommel. De carrousel bespreekt het buurtplan in de vergadering van 27 november.
Geplaatst op: 18 november 2008
Gedenkwaardige zitbank van restanten oude Waalbrug

De restanten van de oude Waalbrug worden onderdeel van een gedenkwaardige bank met uitzicht over de Waal. Wethouder Romp onthult het ontwerp van de Commissie Beeldende Kunst op dinsdag 18 november. Op deze dag is het 75 jaar geleden dat de brug over de Waal werd geopend.

Ontwerp
De restanten van de oude Waalbrug worden verwerkt in een kunstzinnige zitbank. Het idee is om een zitbank te integreren in de bewaarde brugdelen; een stalen constructieonderdeel en twee stukken muur, die zijn overgebleven van de oprit van de brug. Door het gebruik van de oorspronkelijke onderdelen van de oude brug krijgt het kunstwerk een historische waarde, maar heeft het ook een gebruiksfunctie als bank. Bij het kunstwerk wordt een plaquette geplaatst met het gedicht over de brug - `De moeder, De vrouw' - van Martinus Nijhoff.

Locatie
De gemeente Zaltbommel wil het kunstwerk plaatsen op de Stadsdijk aan de Waal, nabij de Oude Watertoren. Het kunstwerk ligt aan de rand van de binnenstad van Zaltbommel, waardoor bewoners een blijvende herinnering hebben aan de oude Waalbrug als verbinding en ontsluiting van de Bommelerwaard.

Op 18 november 2008 is het 75 jaar geleden dat de Waalbrug werd geopend. In 1996 verving de Martinus Nijhoffbrug deze oude "Bommelse brug". In 2007 is overgegaan tot de sloop van de oude stalen Waalbrug. Geplaatst op: 18 november 2008