Provincie Antwerpen


PERSBERICHT

Familie zet zich in voor het algemeen belang

Ludieke actie pro Zone Kust bij de NMBS - ZoenKust!

Op zaterdag 22 november spoort de (zeer grote) familie Foubert en vrienden van Sint-Niklaas tot de kust, om een nieuw soort NMBS-formule te bekomen: de Zone Kust. Wie naar de zee wil, zou dan niet langer een specifiek station moeten kiezen, maar kan dan met het biljet Zone Kust - ZoenKust uitstappen in elk kuststation. In 4 stations worden de actievoerders ontvangen door lokale politici. Burgemeester Freddy Willockx van St-Niklaas, schepen Vanden Berghe van Brugge, Vlaams Parlementslid en schepen van Blankenberge De Klerck zegden hun medewerking al toe en zullen ter plaatse de actie steunen.

Momenteel kennen reizigers die naar de kust sporen, aardig wat vertragingen bij overstappen. Wie vanuit bijvoorbeeld Antwerpen naar Blankenberge reist, dient over te stappen in Gent. Reeds bij enkele minuten vertraging van de trein uit Antwerpen, mist men de aansluiting met de trein naar Blankenberge. Gevolg: je moet een uur wachten in Gent op de volgende trein naar Blankenberge.

Een Zone Kustbiljet zou de reiziger toestaan om in zo'n geval de trein naar Oostende te nemen. Vaak neem je na de trein toch de kusttram naar het dorpje van je bestemming; het maakt niet zoveel uit vanuit welk station je deze tram nu juist neemt.

Het gebruikersgemak voor de reizigers zal sterk verhogen met het biljet Zone Kust - ZoenKust. Het is duidelijk en eenvoudig: je komt aan in je kuststation naar keuze en je vertrekt vanuit je kuststation naar keuze.

Voor de prijs moet men het niet laten. De prijs van een dergelijk reisticket, bijvoorbeeld vanuit Antwerpen naar Oostende, Knokke, Knokke-Heist, Zeebrugge of Blankenberge, verschilt maar praktisch een halve euro. Het zou een dienst zijn aan de reizigers zijn om van dit gebied één zone te maken, net als Zone Gent, Antwerpen of Brussel.

Jef Foubert, de stamvader van de familie Foubert, verkreeg van de NMBS-top en van de bevoegde minister, Inge Vervotte, reeds dat het Zone Kustbiljet zal worden bestudeerd en berekend. Via een originele actie willen de familie Foubert en vrienden het idee positief ondersteunen. In Sint-Niklaas, Brugge, Oostende en Blankenberge worden zij ontvangen door lokale politici en geven ze telkens een persconferentie.

DAGSCHEMA 22/11/2008

Sint-Niklaas

* Persconferentie en ontvangst in de stationshal door burgemeester Willockx: 10u - 11u
* Vertrek per trein naar Brugge om 11.12u

Brugge

* Persconferentie en ontvangst in de stationshal door schepen Vanden Berghe: 12.10u - 13.15u
* Vertrek per trein naar Blankenberge om 13.38u

Blankenberge

* Persconferentie en ontvangst in de stationshal door Vlaams Parlementslid en schepen De Klerck: 14u - 15 u
* Vertrek per tram naar Oostende om 15.10u

Oostende

* Persconferentie en ontvangst in stationshal door plaatselijke politici om 15.45u