Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 309 KV
Datum: 5 november 2008

Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2008
Vijf nominaties voor architectuurprijs van Fryslân

Voor de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur van de provincie Fryslân heeft de jury vijf projecten genomineerd. Er waren 69 inzendingen. De architectuurprijs wordt uitgereikt als erkenning voor het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen een opdrachtgever en een ontwerper. Daarbij staan het ontwerpproces, de toegevoegde waarde en relevantie voor de samenleving centraal. Zowel geregistreerde als niet-geregistreerde architecten konden dit jaar in aanmerking komen voor deze prijs. De prijswinnaar wordt op 22 november bekend gemaakt. De provincie wil met deze prijs de belangstelling voor architectuur bij een breed publiek vergroten. De prijs is daarnaast bedoeld om de architectonische kwaliteit van bouwwerken te bevorderen.

De genomineerde projecten zijn:
. Nieuwbouw kantoor Noordwest Friesland, Sint Annaparochie; GDA Architecten bv bna, Burdaard; opdrachtgever: Wonen Noordwest Friesland, Sint Annaparochie . Nieuwbouw zomerwoning, Oost-Vlieland; Jelle de Jong Architekten BNA, Lemmer; opdrachtgever: F. de Lang en J. Vierstra, Dronrijp . Sterk Bedrijf, magazijn met kantoor, kunsthal en winkel, Gorredijk; Architectuurbureau Sluijmer & Van Leeuwen, Utrecht; opdrachtgever: Steven Sterk Holding BV, Gorredijk . Restauratie en overkapping Broerekerk, Bolsward; Jelle de Jong Architekten BNA, Lemmer; opdrachtgever: Gemeente Bolsward, Bolsward . Bedieningsgebouw Prinses Margrietkanaal, Skûlenboarch; Architektenburo irs. Vegter b.i., Leeuwarden; opdrachtgever: provincie Fryslân Kijk op www.fryslan.nl/vredemandevries voor foto's van de genomineerde projecten.

Prijsuitreiking
Op zaterdag 22 november 2008 maakt mevrouw Jannewietske de Vries, gedeputeerde provincie Fryslân, de prijswinnaars bekend in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Het team, bestaande uit de ontwerper en opdrachtgever van het winnende project, ontvangt een bedrag van E 5.000,- en een oorkonde. De overige genomineerden ontvangen E 500,- per nominatie. In samenwerking met de Leeuwarder Courant wordt tevens de Leeuwarder Courant Publieksprijs uitgereikt. Op 7 november verschijnen 16 projecten uit de eerste selectieronde in de Leeuwarder Courant, waaruit het lezerspubliek een keuze kan maken. De publieksprijs wordt ook op 22 november uitgereikt.


---- --