Ingezonden persbericht


Hedwig Houben
Esthetische fenomenologie

Vanaf 22 november t/m 4 januari 2009 exposeert Hedwig Houben in de Tuingalerij van het Noordbrabants Museum.

In het werk van Hedwig Houben, dat uit verschillende media bestaat, speelt observatie een fundamentele rol. Op speelse wijze onderzoekt zij de samenhang tussen gevoel en beeld; hoe kijken we, hoe ervaren we? Door subtiele ingrepen plaatst zij gewone dingen in een bijzonder daglicht. Zij wisselt in haar werk tussen tekeningen, installaties, videowerken en muurschilderingen, al naar gelang haar intenties.

Vanuit Houbens fascinatie voor de kleurengamma's van foto's in interieurtijdschriften maakte zij een videowerk van een virtuele woonkamer die langzaam van kleur verandert. Volgens de regels van een klassiek schilderij leidt zij ons oog via meubels, accessoires en objecten door de inrichting heen.

Een ander videowerk toont verschijnselen in het heelal, zoals een sterrenhemel en een zonsverduistering. Het blijken opnamen te zijn van eenvoudige experimenten op bureauformaat, samengevat onder de titel 'Universum Experimenten'.

Naast videowerk is ook een muurschildering te zien en een serie tekeningen die refereert aan interieuraccessoires. Door de glans en de schittering word je als toeschouwer verleid om ze van dichtbij te bekijken.

Hedwig Houben (Boxtel 1983) volgde de academies in Breda en Düsseldorf. Zij woont en werkt in Boxtel.

Aan de redacties

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Charlotte Joosten tel. 073-6877815 of cjoosten@noordbrabantsmuseum.nl. Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Maureen Trappeniers, te. 073-6877810 of mtrappeniers@noordbrabantsmuseum.nl.