Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Haag, 12 november 2008

Hommage aan Couperus biograaf Bastet in Louis Couperus Museum Den Haag Opening tentoonstelling door Patrick M.A. Buch

Zaterdag 22 november zal in het Louis Couperus Museum, Javastraat 17, 2585 AB Den Haag een tentoonstelling worden geopend met de titel 'De wereld van Louis Couperus,. Een hommage aan Frédéric Bastet.' De op 30 juni dit jaar overleden Bastet was archeoloog, classicus, schrijver, essayist, dichter en biograaf. In 1987 verscheen van zijn hand 'Louis Couperus. Een biografie.' In 1991 publiceerde hij als toegift een omvangrijk fotoboek over Couperus onder de titel 'De wereld van Louis Couperus'. De tentoonstelling zal op 22 november om 17.00 uur worden geopend door Patrick M.A. Buch, die bijna dertig jaar met Bastet bevriend geweest is.

Couperus bibliotheek Bastet
Het Louis Couperus Museum ontving na Bastets overlijden zijn Couperus bibliotheek. Daarnaast is op de expositie ook de schrijfmachine waarop Bastet de Couperus biografie typte te zien en tal van manuscripten en objecten die hij al tijdens zijn leven aan het museum schonk. Ontroerend is de televisieopname van Bastet waar hij het enige bekende filmfragment van Couperus bekijkt en voor de eerste maal de auteur in levende lijve ziet.

Jas Couperus
De tweede ruimte van het museum geeft aan de hand van een aantal stukken uit de eigen collectie een beeld van 'De wereld van Louis Couperus'. Zo is er onder meer het 18e eeuwse servies van de familie Couperus te bewonderen dat aan het museum is geschonken. Bijzonder is de wollen jas van Couperus die onlangs werd ontdekt in het depot van het Haags Gemeentemuseum. De jas is gemaakt door de Haagse firma Meddens en is afgebeeld voorop het genoemde platenboek van Bastet. Van Couperus' hand verschenen een paar artikelen over mannenmode.


---



Ingezonden persbericht