Ingezonden persbericht


JOVD houdt congres in Haarlem
Jonge liberalen leggen eigen ideologie op de pijnbank

Den Haag, 20 november 2008 - De JOVD houdt zaterdag 22 en zondag 23 november haar halfjaarlijks congres. Het congres vindt plaats in Haarlem en tijdens het weekend zal de eigen liberale ideologie kritisch onder de loep worden genomen. Tevens zullen er verkiezingen voor het Hoofdbestuur plaatsvinden. De VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Hans van Baalen, zal het congres openen.

Het congresthema luidt "Le libéralisme est mort, vive le libéralisme!". Liberale kernwaarden zoals vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid worden in Nederland misbruikt door linkse en populistisch rechtse stromingen. De aanhoudende zetelval van de VVD is een illustratie van deze problemen en heeft de partij tot herbezinning aangezet. Op het congres wil de JOVD vanuit de nieuwe generatie een signaal afgeven over een verjongd liberalisme voor de toekomst.

De leden van de JOVD gaan tijdens het weekend in debat over meerdere actuele kwesties. Er wordt gesproken over de kredietcrisis en het marktdenken, de "clash of civilizations" met onder andere Ahmed Marcouch en de veranderende verhoudingen in de wereld. Ook wordt er gedebatteerd met ondere andere Fred Teeven en liberaal van het jaar Sophie in 't Veld over de verhouding tussen privacy en veiligheid.

De JOVD behandelt op de zaterdag ook haar verkiezingsprogramma voor Europa, het Europlan. Verder worden er notities besproken over integratie, onderwijs en de woningmarkt. Zondagmiddag wordt het congres afgesloten door een plenaire lezing van de vlaamse liberale filosoof Dirk Verhofstadt.

Op zaterdagavond kiest de JOVD haar nieuwe Hoofdbestuur. Vanuit het zittende Hoofdbestuur is Jeroen Diepemaat herkiesbaar als Landelijk Voorzitter.

*** Voor meer informatie ***
Als u het congres wilt bijwonen kunt u voor aanmelding en meer informatie contact opnemen met: Martijn Jonk Vice-voorzitter 06 53 154 122
Jeroen Diepemaat Landelijk Voorzitter 06 12 909 348


---- -- NAJAARSCONGRES JOVD 2008
PROGRAMMA

Zaterdag 22 november 2008

10:00u - 11:00u Ontvangst nieuwe leden door Fleur Schalkwijk en Thierry Aartsen

11:00u - 12:00u Plenaire opening

· Opening door Ernst van Wely (projectgroepvoorzitter)
· Lezing door Hans van Baalen (lijsttrekker voor VVD gedurende EP verkiezingen)

12:15u - 13:45u 1ste sessie werkgroepen

1. Werkgroep moties ­ Voorzitter David Vermorken, rapporteur Martijn Lier
2. "Europlan" ­ Politiek Commissariaat

3. Oorlog om Klimaat en Olie ­ geleid door Sabine Koebrugge

In de Tweede kamer steggelen zowel linkse als rechtse partijen tegenwoordig om het groene label, en de JOVD zoekt zijn heil bij enkele experts om haar standpunt te kunnen bepalen. Professor Kroonenberg verbonden aan de TU Delft, één van onze gasten deze middag, is bijvoorbeeld de mening toegedaan dat we ons beter zorgen kunnen maken om de komende ijstijd en energieleveranties dan om iets onvermijdelijks als klimaatverandering.

Sprekers

· Eelco Fortuijn (oprichter FairFood)

· Salomon Kroonenberg (hoogleraar toegepaste geologie aan de Technische Universiteit Delft, criticus Intergovernmental Panel on Climate Change)
· Arthur Petersen (directeur Milieu- en Natuurplanbureau, deelnemer Intergovernmental Panel on Climate Change)

· Diederik Samson (Tweede Kamerlid PvdA)


4. Kunst vs. Cultuur ­ geleid door Paul Vereijken

Sooreh Hera's foto's van schaars geklede homofiele mannen met maskers van de profeet Mohammed hebben al veel stof hebben doen opwaaien, en haar schilderijen werden meerdere malen door musea geweigerd om onbekende redenen. Ook de arrestatie van Gregorius Nekschot laat zien dat vrije uitoefening van kunst in de samenleving onder druk staat.

Sprekers

· Abdoe Khoulani (Islam Democraten Den Haag)
· Marijn Gunnink (vicevoorzitter PerspectieF)
· Chris Ripken (kunstenaar)

---


· Jaffe Vink (voormalig eindredacteur Trouw, oprichter Opinio)


13:45u - 14:30u Lunch


14:30u - 16:00u 2de sessie werkgroepen

1. Werkgroep moties ­ Voorzitter David Vermorken, rapporteur Cherdine van Niftrik
2. Notitiewerkgroep Integratie ­ Politiek Commissaris Arjan Nijboer
3. Notitiewerkgroep Onderwijs ­ Politiek Commissaris Marloes Kuijpers
4. "Europlan" ­ Politiek Commissaris Sandra Reynaers


16:15u - 17:45u 3de sessie werkgroepen

1. Werkgroep moties ­ Voorzitter David Vermorken, rapporteur Arjen Maathuis
2. "Europlan" ­ Politiek Commissaris Sandra Reynaers
3. Had Marx dan toch gelijk? ­ geleid door Geert Jansen

Na de uitgebroken kredietcrisis met alle financiële malaise van dien, wordt door menigeen geroepen dat het kapitalistische systeem definitief heeft afgedaan. Iedereen viel vervolgens over elkaar heen om het neoliberalisme dood te verklaren, en uit deze hoek blijft het dan ook angstvallig stil. In deze werkgroep onderzoeken we of er slechts sprake is van een tijdelijke, cyclische terugval of dat het marktdenken in Nederland en daarbuiten definitief dient te worden opgegeven.

Sprekers

· Stef Blok (Tweede Kamerlid VVD)

· Auke Leen (universitair docent economie Universiteit Leiden)
· Jan Tamerus (PGGM)


4. Clash of Civilizations ­ geleid door Martijn de Kleermaeker

De Nederlandse cultuur heeft bezien vanuit haar geschiedenis moeite met religieuze autoriteit. Menig expert ziet daarin dan ook de kern van het probleem in het huidige integratiedebat met de moslimgemeenschap in Nederland: terwijl moslims waarde hechten aan het tonen van hun religieuze identiteit, heeft de gemiddelde gematigde of niet gelovige Nederlander weinig behoefte aan confrontatie met religie in de openbare ruimte. Is het überhaupt mogelijk om tot integratie tussen de verschillende groepen in de maatschappij te komen of moet het multiculturele project worden opgegeven?

Sprekers

· Simon Admiraal (Arabist)

· Ahmed Marcouch (voorzitter stadsdeel Amsterdam-Slotervaart)
· Wim van Rooy (publicist)

· Hans Werdmölder (antropoloog/criminoloog)


---


18:00u - 19:00u Diner

19:15u - 19:30u Speech landelijk voorzitter Jeroen Diepemaat
19:30u - 20:30u Afscheid vertrekkende hoofdbestuursleden/hoofdredacteur
20:30u - 23:00u Voortzetting VAV (hoofdbestuurdersverkiezing)
23:00u - 23:30u Omkleden

23:30u - 03:00u Themafeest "Beschuit met muisjes"


---

Zondag 23 november 2008


10:00u - 11:00u Ontbijt


11:30u - 13:00u 1ste sessie werkgroepen

1. Voortzetting VAV

2. In de schaduw van het Oosten ­ geleid door Mark Thiessen

In de wereld anno 2008 is de invloed van de Verenigde Staten als laatst overgebleven grootmacht in de wereld, een situatie die we eigenlijk kennen sinds het einde van de Sovjet- Unie, langzaam aan het afbrokkelen. Met opkomende economieën zoals China en India, een herrezen Rusland dat zich verontrustend manifesteert in haar regio en een nog altijd instabiel Midden-Oosten is de verwachting dat er een verschuiving gaat plaatsvinden naar een wereld waarin meerdere grootmachten hun belangen proberen veilig te stellen. Kan Europa zichzelf handhaven tussen oude en nieuwe kemphanen of kwijnt het de komende decennia weg onder de schaduw van het oosten?

Sprekers

· Bernard Hammelburg (buitenlandcommentator BNR Nieuwsradio)
· Jeanine Hennis-Plasschaert (Europarlementariër VVD)
· Kees Homan (Instituut Clingendael)

· Paul Rusman (hoogleraar `International betrekkingen' Rijksuniversiteit Groningen)


3. Het Einde van de Democratie ­ geleid door Tim Huiskes

Volgens sommige experts is het einde van de huidige indirecte democratie in zicht. Burgers zouden het in de toekomst wel eens veel directer voor het zeggen kunnen hebben ­ de stemmer wordt consument: u vraagt, wij draaien. Dit principe lijkt op dit moment al te worden opgepikt door Verdonks beweging `Trots op Nederland', waarin `IJzeren Rita' aan de hand van polls en oplossingen van burgers het land wil gaan regeren. In deze werkgroep voelen we enkele sprekers aan de tand over deze bewegingen en of de oplossingen die ze aandragen inderdaad tekenen aan de wand zijn voor het einde van de democratie.

Sprekers

· Hero Brinkman (Tweede Kamerlid PVV)

· Kay van de Linde (adviseur en geldschieter Rita Verdonk)


13:00u - 14.00u Lunch


---


14:00 - 15:30 2de sessie werkgroepen

1. Voortzetting VAV

2. Veiligheid vs. Privacy ­ geleid door Krijn Lock

In Nederland is er in toenemende mate sprake van grootschalige `datamining', waarbij privacygevoelige informatie door de overheid van haar burgers gedurende langere tijd wordt opgeslagen ten behoeve van de nationale veiligheidsdiensten. In de werkgroep Veiligheid vs Privacy voeren we een debat over het nut van de grootschalige opslag van privégegevens door de overheid en andere instanties.

Sprekers

· Bart de Koning (redacteur HP/De Tijd)
· Fred Teeven (Tweede Kamerlid VVD)

· Sophie in `t Veld (Europarlementariër D66)


3. Notitiewerkgroep Woningmarkt ­ Politiek Commissaris Matthijs Oosterhuis


15:30u - 16:30u Plenaire afsluiting

· Lezing door Dirk Verhofstadt (kernlid liberale denktank Liberales)
· Afsluiting door Ernst van Wely (projectgroepvoorzitter)


16.45u - ... Voortzetting VAV


---


---- --