Dienstenbond CNV

Nieuws

21 november 2008

Voorstellen Achmea voor nieuw Sociaal Plan

Achmea heeft voorstellen gedaan voor het wijzigen van het huidige Sociaal Plan. CNV Dienstenbond concludeert daaruit dat Achmea een nieuw Sociaal Plan wil. Uitgangspunt blijft daarbij het bemiddelen van werk naar werk, maar Achmea wil interne en externe herplaatsingmogelijkheden vergroten, het aanvaarden van een externe functie stimuleren, een deel van de zoektermijn verrekenen met de beëindigingvergoeding, de herplaatsingtermijn verlagen, de ouderenregeling wijzigen, het criterium van reistijd wijzigen, de nieuwe kantonrechterformule toepassen en een sanctiemogelijkheid creëren.

Mogelijkheden tot herplaatsing wil Achmea vergroten door proefplaatsing, detachering, stage, hulp bij starten eigen bedrijf en verder ontwikkelen van andere mogelijkheden, tevens wil zij de afspraak om nog 2 jaar door te groeien op basis van de oude salarisschaal handhaven. CNV Dienstenbond is het hier mee eens, maar daarvoor hoeft het Sociaal Plan niet gewijzigd te worden.

Achmea wil het aanvaarden van een externe functie stimuleren door de helft van de resterende maanden van de zoektermijn als beëindigingvergoeding uitkeren. CNV Dienstenbond is van mening dat het geld naar medewerkers moet gaan voor wie het moeilijk is om aan een baan te komen.
Uw werkgever wil om calculerend gedrag te ontmoedigen de helft van de verbruikte herplaatsingtermijn in mindering brengen op de ontbindingsvergoeding. Achmea heeft echter niet aan kunnen tonen dat er op grote schaal calculerend gedrag plaatsvindt.

Achmea wil de zoektermijn verkorten van 9 maanden naar 6 maanden. CNV Dienstenbond is van mening dat juist de medewerkers die moeilijker te herplaatsen zijn die 9 maanden nodig hebben.
Uw werkgever wil de ouderenregeling wijzigen, omdat het normaal moet worden dat ouderen doorwerken. Daarom wil zij de huidige regeling van toepassing te laten voor medewerkers van 61 jaar en ouder. CNV Dienstenbond denkt dat de praktijk nu een andere is, het is niet normaal voor ouderen om door te werken. Bovendien zullen de meeste ouderen al met 62 jaar en een paar maanden met pensioen kunnen.

Achmea stelt voor om het reistijdcriterium 90 minuten te laten zijn i.p.v. de nu afgesproken 60 minuten. CNV Dienstenbond vindt dit een belasting voor medewerkers.

Omdat de kantonrechters de kantonrechtervergoeding hebben verlaagd, wil Achmea dit toepassen. Echter het is altijd mogelijk hiervan bij Sociaal Plan af te wijken. CNV Dienstenbond ziet geen reden waarom de beëindigingvergoeding verlaagd moet worden.

Tenslotte wil Achmea dat als medewerkers niet meewerken zij een sanctie krijgen. Op basis van het huidige Sociaal Plan is dit al mogelijk, dus ziet CNV Dienstenbond hiervan niet het nut in.

De volledige brief van Achmea vindt u hieronder.

Zoals u ziet is CNV Dienstenbond zeer kritisch over de voorstellen van uw werkgever met betrekking tot het Sociaal Plan. Ook omdat u hebt aangegeven naar aanleiding van onze enquête dat er geen reden is om het Sociaal Plan aan te passen.
Graag horen wij van u wat u van de voorstellen van Achmea vindt. U kunt reageren naar uw bestuurder Ike Wiersinga
(i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl) voor 28 november 2008. Op 3 december praten wij verder met Achmea. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.

Nog even dit. U bent lid. Uw collega nog niet? Dat wordt dan hoog tijd, zeker nu. Je kan je als lid uitspreken over het nieuwe Sociaal Plan. Wij rekenen er op dat u uw collega kunt overtuigen van het nut van het lidmaatschap.

Lid-werft-lidactie: Altijd Prijs!

In de eerste helft van 2008 voeren we een speciale lid-werft-lid actie met mooie prijzen! De opzet is eenvoudig. Naast de gebruikelijke waardebon van EUR 10.00 ontvangt u bij het aanbrengen van elk nieuw lid een waardepunt. Met 3 waardepunten kunt u al een fraai cadeau verkrijgen. Maar voor het werven van 5 of 10 leden kunt u kiezen uit nog mooiere cadeaus. Ga voor de actie naar onze website: www.cnvdienstenbond.nl.
Let op: het nieuwe lid moet wel werkzaam zijn in onze sectoren en vallen onder CNV Dienstenbond. Doe mee voor een sterkere bond en een mooie prijs!

De cadeaubon t.w.v. EUR 10.00 als welkomstcadeau op de aanmeldingsbon, is komen te vervallen. In plaats daarvan krijgt het nieuwe lid, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden een gratis lidmaatschap aangeboden.