Ingezonden persbericht


Nederlands team in finale internationale Award Altran Foundation voor Innovation Technologische oplossing levert bijdrage voor het tegengaan van het global warming probleem

Amsterdam, 22 november 2008 - De Altran Foundation zal begin 2009 in Parijs voor de elfde keer de Altran Foundation for Innovation Award uitreiken. Deze internationale prijs voor maatschappelijk relevant onderzoek naar innovatieve oplossingen voor eigentijdse problemen heeft dit jaar als onderwerp de CO2 reductie. Casper van Oosten en Teun Wagenaar zitten in de finale met hun project 'Smart Energy Glass', een nieuw type raam dat in drie standen de gewenste hoeveelheid licht kan toelaten en tegelijkertijd zonne-energie collecteert.

Smart Energy Glass is een raam dat in staat is naar wens het licht te dimmen en tegelijkertijd het ongebruikte licht om te zetten in elektriciteit zonder dat dit in het raam zichtbaar is. Het raam kan schakelen tussen 3 standen: een donkere stand, een ondoorzichtige stand en een heldere stand. De opgewekte energie vloeit eenvoudig naar het elektriciteitsnet zodat dit direct kan worden gebruikt of kan worden teruggeleverd aan het net.

Met deze technologie komt de Europese doelstelling voor CO2-reductie voor gebouwen - 20% CO2-reductie in 2020 - een stuk dichterbij. De drie grootste voordelen van deze oplossing zijn het besparen van energie op verwarming en koeling van gebouwen, het genereren van zonne-energie zonder opzichtige zonnenpanelen en de controle op de doorzichtigheid van de ramen via één klik op de knop. Hiermee helpen deze ramen om de energiehuishouding en het binnenklimaat van gebouwen te verbeteren.

Smart Energy Glass is een spin-off van onderzoek bij Polymeertechnologie aan de TU Eindhoven, en zal op de markt worden gebracht door het bedrijf Peer+. Het bedrijf zal zich bezighouden met de ontwikkeling en productie van het schakelende element van Smart Energy Glass. Daarbij licenseert Peer+ de technologie om het te verwerken in dubbelglas.

De te winnen prijs is een jaar lang ondersteuning door een team van Altran consultants. Concreet betekent dit dat de deskundigen van Altran de winnaar begeleiden op zowel technisch, strategisch en marketing gebied bij iedere stap in de verdere ontwikkeling van het project. De Award vertegenwoordigt daarmee een waarde van 1 miljoen euro.

Fotobijschrift: Casper van Oosten en Teun Wagenaar met hun project het 'Smart Energy Glass'

Over de Altran Foundation

In 1996, creëerde Altran de Altran Foundation voor Innovatie. De doelstelling is technologische en wetenschappelijke ontwikkeling die bijdraagt aan de maatschappij, te ondersteunen en promoten. Al meer dan 10 jaar reikt de Foundation jaarlijks een technologische of wetenschappelijke award uit aan een onderzoeksteam of entrepreneur, als erkenning van vooruitgang op een bepaald thema. Tijdens deze afgelopen jaren heeft de stichting bijgedragen aan ontwikkelingen en innovaties die echte voordelen voor de maatschappij hebben gevormd.

In de loop der jaren zijn de acties van de Foundation meer en meer uitgebreid, in het bijzonder op internationale schaal. Het unieke karakter van de Altran Foundation Award voor Innovatie komt tot uitdrukking in de prijs die de beloning vormt: een jaar technologische en wetenschappelijke consulting door Altran. In 2002 heeft de stichting zelf een speciale prijs gekregen van de jury van de Sponsoring Oscars, die wordt uitgereikt door ADMICAL (Association pour le développement du Mécénat Industriel et Commercial - een Franse vereniging voor de ontwikkeling van industriële en commerciële sponsoring). Voor meer informatie kijk op: www.fondation-altran.org.

Neem voor meer informatie over de Nederlandse inzending contact op met:

Text 100 Public Relations
Carolien Hoogerwaard
T: +31 (0)6 19 69 55 30
E: carolien.hoogerwaard@text100.nl