Gemeente Zwolle

verwijderen Mosquito

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 20-11-2008

Betreft: artikel 44 vragen SP inzake Verwijderen Mosquito

Geacht college,

In het kader van artikel 45 van het reglement van orde voor de gemeenteraad, wil ik namens de SP vragen stellen over de Mosquito.

Inleiding
Het afgelopen jaar is er in de gemeenteraad gesproken over de Mosquito. Een apparaatje dat een hoge toon produceert die vooral voor jongeren hoorbaar is. Dit apparaat is in winkelcentra en metrostations door heel Nederland geplaatst. Het apparaat verspreidt een zeer hoge toon, dat alleen jongeren tot een jaar of 25 (over het algemeen) kunnen horen. Na ongeveer zes minuten kiezen de meeste jongeren om de plek van het apparaat te verlaten. Ook Zwolle heeft in 2008 een Mosquito in gebruik genomen. De SP heeft zich altijd tegen de Mosquito verzet, omdat het niet de hangjongeren problematiek oplost, maar slechts de problemen verplaatst. Daarnaast was het altijd onduidelijk of dit apparaat wettelijk wel was toegestaan.

Afgelopen donderdag heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken aangegeven dat er geen wettelijke grondslag is voor dit apparaat. De Mosquito tast daarmee bepaalde grondrechten aan. Daarnaast is de minister van mening dat gemeenten voldoende andere instrumenten en mogelijkheden hebben om de problematiek van hangjongeren op te lossen. De minister wijst erop dat een rechter zou kunnen oordelen dat de Mosquito grondrechten schendt, zoals de bewegingsvrijheid van en de onaantastbaarheid van het lichaam. De wettelijke basis om inbreuk te plegen op grondrechten ontbreekt voor de Mosquito. Volgens de minister kunnen gemeenten de apparaten op eigen initiatief verwijderen of het laten aankomen op een uitspraak van de rechter. De jongerenorganisatie van de SP overweegt nu een proefproces te starten in Rotterdam.

Wat de SP betreft dus hoog tijd om het apparaat definitief achter slot en grendel op te bergen.

Dit brengt ons bij de volgende vragen:

* Is de burgemeester van mening dat de uitspraken van de minister van Binnenlandse Zaken moeten leiden tot per directe verwijdering van de Mosquito's uit Zwolle? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om de Mosquito zo snel mogelijk achter slot en grendel op te bergen? Zo nee, welke (financiële) risico's brengt het continueren van deze methode voor de gemeente Zwolle met zich mee (bijvoorbeeld als de rechter besluit dat de Mosquito alsnog niet is toegestaan)?
* Is de burgemeester met de SP en de minister van Binnenlandse Zaken van mening dat gemeenten voldoende andere mogelijkheden hebben om de hangjongeren problematiek op te lossen? Zo ja, op welke instrumenten gaat u inzetten om de hangjongeren problematiek in Zwolle op te lossen? Zo nee, waarom niet? Kunt u dit toelichten?
* Hoeveel heeft de Mosquito de Zwolse gemeenschap tot dusverre gekost? Kunt u een compleet financieel overzicht geven, waarin de kosten van aanschaf en implementatie van de Mosquito zijn weergegeven? Zo nee, waarom niet?
* Bent u bereid om in de toekomst voor de aanschaf van dergelijke omstreden apparatuur eerst met de gemeenteraad in overleg te treden? Zo neen, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Namens de SP-fractie;
Tjitske Siderius

Bron: Raadsgriffie

Datum van 20-06-2008 tot 19-12-2008