Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / MEDIA RELEASE

A1 Team Nederland: Negende en zesde in tactische strijd

Sepang, 22 november 2008

A1 Team Nederland heeft zich tijdens de kwalificatie niet de gewenste uitgangspositie kunnen verschaffen voor de beide A1GP races van morgen, met een negende en zesde startpositie.

Op een warm en droog Sepang reed Jeroen Bleekemolen in de eerste kwalificatiesessie voor de Sprint race naar een vijfde tijd. In het tweede segment waren er een aantal landen die hun Powerboost inzetten, waaronder Zwitserland en Nieuw Zeeland, en daarmee hun tijd fors verbeterden. Deze was deze kwalificatie voor het eerst beschikbaar tijdens een van de vier segmenten. A1 Team Nederland besloot daarmee te wachten tot de kwalificatie voor de Hoofdrace. Uiteindelijk wist Zwitserland met een tijd van 1'47.154 de pole te pakken. Bleekemolen reed met een tijd van 1'49.323 naar een negende startplaats.

In de eerste kwalificatiesessie voor de Hoofdrace ging A1 Team Nederland op gebruikte banden en ook zonder powerboost te gebruiken naar buiten en kon dus nog niet voorin meedoen. Het team bewaarde de laatste set nieuwe banden en de 'joker' voor de laatste run. Daarin zette Bleekemolen een tijd neer van 1'47.825 neer, uiteindelijk goed voor een zesde tijd. Adam Carroll pakte voor Ierland de pole voor de Hoofdrace met een tijd van 1'47.124. Grote verrassing tijdens deze kwalificatie was de tijd van Libanon, dat met Daniel Morad naar een derde tijd reed.

Morgen zal er tijdens de Sprintrace voor de eerste maal dit seizoen een verplichte pitstop zijn voor de teams. De regel werd eerder aangekondigd, maar tijdens de eerste twee weekenden nog niet gebruikt.

Jeroen Bleekemolen; "Na de vrije trainingen had ik op meer gehoopt. We stonden steeds in de top 5 en deden op alle momenten mee met de snelste. Door de nieuwe regels met de powerboost is het erg lastig om beide races vooraan te staan. Je moet echt kiezen voor een van de races waar je de powerboost voor gebruikt. Ook met de banden moet je een keuze maken, wat er voor zorgt dat alle landen 1 run wat verder naar achteren staan. Bij ons verliep de sprintrace kwalificatie nog niet goed. Toen kwamen er ook nog een paar voorbij die de powerboost hadden gebruikt en sta je 9e. Voor de Feature race kwalificatie gingen we steeds beter, maar helaas nog niet goed genoeg. Voor morgen heb ik er veel vertrouwen in. We zijn steeds snel geweest met de auto onder raceomstandigheden en het team heeft veel pitstops geoefend. Dus daar moeten we naar voren mee kunnen komen."

Jan Lammers; "De kwalificatie is erg spannend geworden. Voor vier kwalificatie sessies mag je drie sets nieuwe banden gebruiken. 1 maal moet je dus een tweede run met dezelfde banden doen. Je moet dus kiezen of je een kwalificatie run opoffert voor de Sprint- of Hoofdrace. Dat is al enige tijd zo bepaald maar voor het eerst hebben we vanaf dit weekend ook 'powerboost' tot onze beschikking tijdens de kwalificatie. Zodra je de z.g. 'Powerboost knop indrukt krijg je na 4 km de extra 60 pk's beschikbaar, deze blijft ingeschakeld over een afstand van 12 km. (+/- 3 ronden), oftewel je hele kwalificatie run. Onze kwalificatie verliep moeizaam maar uiteindelijk hebben we toch nog twee maal uitzicht op het podium kunnen behouden. Het is een enorme tactische veldslag geworden waarbij b.v. Zwitserland op pole-position staat voor de sprintrace en 16e in de hoofdrace. Ook New Zeeland heeft een groot verschil tussen de twee kwalificaties. Met onze 6e en 9e plaats kunnen we gelukkig nog wel wat en dat moeten we morgen gaan laten zien. In de sprintrace kom je al na 4 ronden binnen als het veld nog dicht bij elkaar zit, dit betekent dat een snelle (verplichte) stop onmiddellijk posities kan opleveren. Tijdens de Hoofdrace komen we pas na 8 ronden binnen en dan is het veld al wat verder uit elkaar, je kan dan wel meters asfalt goed maken maar moeilijker is het om gelijk te passeren. Het is wat het is. Voor morgen; we hebben alle ingrediënten om goede races te rijden en die zullen we goed moeten benutten. We gaan het zien, op RTL morgen vanaf 06.45 uur."

Bezoek voor rechtenvrij beeldmateriaal www.A1teamnedfoto.nl

Stuur voor meer informatie een e-mail naar press@A1teamned.com

A1 Team Netherlands
Katwijkerbroek 30
2223 XP Katwijk,
The Netherlands
T: +31(0)71 4017183
F: +31(0)71 4019170
E: press@A1teamned.com I: www.A1teamned.com