ChristenUnie

Reactie ChristenUnie op pleidooien voor legale wietteelt

Namens ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker een korte reactie op de uitkomsten van de 'Wiettop' en met name het pleidooi voor een experiment met 'legale' wietproductie. De ChristenUnie wil korte metten maken met zulke ideeën: geen sprake van.

Anker: ,,Zelf drugs verbouwen is wel het laatste wat een gemeente moet doen die het welzijn van haar burgers op het oog heeft. De Nederlandse overheid is geen drugsdealer. De criminaliteit rond hennepteelt wordt zwaarder en hardnekkiger. Het is een misverstand dat we dat kunnen oplossen met 'legale' experimenten. Het grootste deel van de Nederlandse oogsten verdwijnt naar het buitenland. Die lucratieve handel zet je niet stop met eigen teelt. Naïef ook om te denken dat we die nederwiet hier lekker in Nederland kunnen houden.

De burgemeesters die zich roeren rond dit onderwerp staren zich blind op de aspecten van openbare orde. Maar de overheid heeft ook een zware verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid. Heeft iemand het nog over verslavingsproblemen van jongeren? Over schoolloopbanen die daardoor niet worden afgemaakt? Cannabis is een schadelijk product, en het is dwaas om voor te stellen dat gemeenten maar in de gifproductie moeten stappen omdat we het daardoor zo fijn onder controle krijgen.

De problemen waar gemeenten mee zitten bewijzen alleen maar dat het gedoogbeleid op zijn laatste benen loopt. Het is niet onder controle te houden, en belangrijker: het dient het welzijn van onze jongeren niet.'' Met hartelijke groet,

Sjirk Kuijper

Hoofd voorlichting/woordvoerder Kamerleden
ChristenUnie Tweede Kamerfractie

Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 3183931 | M 06 12477662
sjirk.kuijper@tweedekamer.nl www.christenunie.nl