Politie Zaanstreek-waterland

Ongeregeldheden rondom wedstrijd FC Volendam

Volendam, 22-11-2008 o Voorafgaand aan de eredivisiewedstrijd FC Volendam - Roda JC vrijdagavond is een groep Volendammers slaags geraakt met Limburgse supporters. Vervolgens keerden de Volendammers zich tegen de politie. Vier personen zijn aangehouden, drie Volendammers en een Roda-supporter. Vijf agenten raakten lichtgewond.

De ongeregeldheden begonnen toen Roda supporters zich in het centrum van Volendam hadden verzameld en in goede sfeer met Volendam supporters in de horeca verbleef. Geheel onverwachts belaagde een groep van dertig Volendammers de Limburgers en er ontstond een massale vechtpartij.

De politie, die zoals gebruikelijk met vijftien agenten aanwezig was, mobiliseerde snel nog 35 agenten extra, plus hondengeleiders uit Amsterdam. De politie probeerde de vechtende partijen uit elkaar te halen. Vervolgens zochten de Volendamse raddraaiers de confrontatie met de politie. Daarbij raakten vijf politieagenten licht gewond.

Na afloop van de wedstrijd zorgde de politie er voor dat de supporters van Roda JC het stadion verlieten en in gereedstaande bussen richting Limburg stapten. De bussen werden door Volendammers met stenen bekogeld. Eén Roda supporter raakte daarbij gewond aan het hoofd. De Volendam supporters konden via één uitgang het stadion verlaten. De politie heeft daarbij foto- en video-opnamen gemaakt, die zullen worden gebruikt tijdens een grootschalig onderzoek. Plaatsvervangend korpschef Joop de Schepper toonde zich na afloop uitermate teleurgesteld en boos over de gang van zaken en met name de gedragingen van de Volendam supporters. Tot nu toe zijn dankzij onze aanpak alle wedstrijden van FC Volendam probleemloos verlopen, ook met supporters van Ajax die na hun verlies in de bekerwedstrijd de Volendam supporters in staat stelden een feestje te vieren. En nu zijn het nota bene de Volendammers zelf die zich geroepen voelen om zich als hooligans te gedragen.