Ingezonden persbericht


Persbericht 21 oktober 2008

VAN COLLENIUS TOT KOONS
Met dank aan de Vereniging Rembrandt

22 november 2008 tot en met 12 april 2009

Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de Vereniging Rembrandt toont het Groninger Musember 2008 tot en met 12 april 2009 nagenoeg alle werken die met steun van deze vereniging zijn verworven.

Eind negentiende eeuw deed het Groninger Museum voor het eerst een beroep op de Vereniging Rembrandt. In 1892 werd een portret van de hand van de zeventiende-eeuwse Groninger schilder Hermannus Collenius gekocht. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog hadden de meeste aankopen die door het museum werden gedaan en waarvoor steun werd ingeroepen van de Vereniging Rembrandt, betrekking op de Groninger kunstgeschiedenis. Behalve schilderijen van Groninger meesters als Collenius en J.J. de Stomme, betrof het enkele belangrijke stukken zilver uit de zeventiende en achttiende eeuw. Daarnaast werd ook de collectie Aziatica versterkt met porselein, lakwerk en wandkleden.

De eerste moderne kunst die het museum structureel ging verzamelen was de expressionistische schilderkunst van De Ploeg. Tijdens en na het directeurschap van Frans Haks (1978-1995) werd voor het eerst ook internationale hedendaagse kunst met steun van de Vereniging Rembrandt gekocht, waaronder een kunstwerk in de vorm van een spiegel van Jeff Koons, zilveren theeserviezen van Alessi, een groot wandkleed van Robert Kushner en tekeningen van Andy Warhol. Al deze werken worden op Mendini 1 getoond.

Noot aan de redactie
Conservatoren: Egge Knol en Ruud Schenk
Publiciteit: Josee Selbach


Ingezonden persbericht