Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tentoonstelling over Avondtassen in Tassenmuseum Hendrikje

De tentoonstelling 'It's all glamour and glitter' geeft een schitterende impressie van de avondtas gedurende de laatste honderd jaar. Van 22 november 2008 tot en met 1 maart 2009 is deze tentoonstelling te bezichtigen in Tassenmuseum Hendrikje.

De avondtas is weer terug in het modebeeld. De winkeletalages in New York, London en Parijs tonen schitterende avondtassen. Opvallend zijn de vele facetten uit het verleden die in de huidige avondtassen terug te vinden zijn. Kralen, strass en pailletten zorgen ook nu weer voor de glamour en glitter en ook de 'clutch' is weer helemaal terug.

Exclusieve avondtassen
In het begin van de twintigste eeuw hadden vrouwen voor elke gelegenheid een tas: voor de middag een stads- of visitetas en voor de avond een opera- of avondtas. Tassen voor overdag waren vaak van leer maar voor de avondtassen gebruikte men materialen als glanzende zijde en brokaat. De tassen waren opvallend versierd met borduursels, kralen, pailletten of kleurrijke, fonkelende stenen van glas, kristal, markasiet of strass. In de tentoonstelling zijn exclusieve avondtassen te bewonderen van Cartier, Valentino, Judith Leiber, Christian Lacroix, Gucci, Fendi, Maison de Bonneterie, Timmy Woods en Bottega Veneta.

De ontwikkeling van de avondtas
De ontwikkeling van de avondtas is sterk beïnvloed door het modebeeld en veranderende gewoontes. Aan het begin van de 20ste eeuw waren toneelkijker, balboekje en waaier belangrijke elementen in de avondtas. In de twintiger jaren nam, onder invloed van de vrouwenemancipatie en de enorme populariteit van filmsterren, het cosmeticagebruik sterk toe. Hierdoor ontstond de behoefte aan speciale tassen voor cosmetica: de vanity case die diverse vakjes had. Zeer glamourous en hip waren de vanity cases van kunststof versierd met strass en glasstenen.

De Parijse juwelier Van Cleef & Arpels kwam in de dertiger jaren met de minaudière: een kleine veelal (rechthoekige) metalen tas met diverse vakjes voor cosmetica en sigaretten. Later kwamen minaudières in de meest bizarre vormen op de markt. De hedendaagse Amerikaanse ontwerpster Judith Leiber zet met haar hedendaagse minaudières de traditie voort. Opvallend zijn de aparte vormen geheel versierd met swarovski stenen. In de tentoonstelling is 'Socks', te zien; een minaudière in de vorm van en genoemd naar de kat van Hillary Clinton.

Vanaf de jaren vijftig en zestig worden de avondtassen met bijzondere vormen populair: bijvoorbeeld een tas van Christian Lacroix in de vorm van een halve citroen; een tas in de vorm van een waaier van het beroemde atelier Lesage (waar bekende modeontwerpers/merken hun kleding laten borduren); een tas van Kathrine Baumann in de vorm van een Coca Cola blikje geheel versierd met kristalstenen en een tas in de vorm van een huis van de Engelse ontwerpster Lulu Guinness.

De laatste trend: de clutch
Een model van vroeger de clutch, ook wel pochette of enveloptas genoemd, is sinds kort weer populair als avondtas, maar 'oversized' wordt de clutch ook overdag gedragen. Deze tas was naast de handtas de meest populaire tas in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Rond de Tweede Wereldoorlog maakt de clutch even plaats maken voor de praktische schoudertas. Door de gracieuze mode van de New Look in 1947 komt deze tas in de jaren vijftig opnieuw in de mode.

Avondtassen uit Sex and the City
Een echte blikvanger in de tentoonstelling is de cupcake, een tasje in vorm van een taartje, van Judith Leiber. Sinds dit model in een andere uitvoering in de film Sex and the City is gedragen, is die tas een 'must have' voor iedere tassenliefhebber. Het Tassenmuseum Hendrikje heeft onlangs deze bijzondere tas in de collectie opgenomen. Van de Amerikaanse ontwerper Timmy Woods is ook een tas te bezichtigen in de tentoonstelling; zijn opvallende tassen zijn ook te zien in de film.

Fotobijschriften van links naar rechts:

- Cupcake tas van Judith Leiber, VS, 2007

- Avondtas van Maya, mother and daughter Veni and Maya Evangelista, VS, 2005
- Minaudière met sluiting die ook als broche gebruikt kan worden, Asprey, Engeland, 1939

Adres en openingstijden
Tassenmuseum Hendrikje
Herengracht 573
1017 CD Amsterdam
Tel: 020-5246452
E-mail: info@tassenmuseum.nl
www.tassenmuseum.nl

Het museum is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur Het museum is gesloten op 1/1, 30/4 en 25/12