Ingezonden persbericht


Beste journalist,

Performer Youssou Ndour verbindt twee werelden met elkaar. De ene is het Westen waarin Ndour een internationale popster is, de best verkochte Afrikaanse artiest aller tijden. De andere wereld is Afrika, waar hij wordt gezien als griot, een traditionele muzikale verteller. Thuis in Senegal is deze Grammy award-winnaar een inspiratiebron en voorbeeld voor vele generaties. Naast muzikant is Ndour al meer dan dertig jaar voorvechter voor de mensenrechten. Dit doet hij in samenwerking met grote artiesten als Sting, Bono, Neneh Cherry en Peter Gabriel tijdens tournees en optredens voor miljoenen trouwe fans.

In de documentaireYoussou Ndour: I bring what I love volgt regisseuse Elizabeth Chai Vasarhely Ndour gedurende twee jaar op verschillende continenten. In 2005 brengt hij het album Egypt uit, persoonlijk en religieus, ter bevordering van meer tolerantie voor het islamitische geloof. Zijn Senegalese landgenoten keuren het album direct af en noemen het godslasterlijk. De film laat zien hoe Ndour omgaat met dit soort tegenslagen en uiteindelijk steeds weer het publiek voor zich weet te winnen. Youssou Ndour: I bring what I love opent deuren naar een hoopvol leven, het vertellen van verhalen en het verlangen om muziek met de wereld te delen.

De documentaire Youssou Ndour: I bring what I love van Elizabeth Chai Vasarhelyi beleeft op het IDFA zijn Nederlandse premiere en zal vanaf 15 januari in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Persvoorstelling van deze film is op zaterdag 22 november om 10.00 in Munt 12. Alleen toegang met perskaart van het IDFA.

Met vriendelijke groeten,

Gideon Querido van Frank