NOC*NSF


Arnhem/Utrecht, 22 november 2008

Europees Jeugd Olympisch Festival 2013 in Utrecht

Net als in 1993 vindt het prestigieuze Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) opnieuw in Nederland plaats. Vanmiddag tijdens de algemene vergadering van het Europees Olympisch Comité (EOC) in Istanbul werd Utrecht gekozen als gaststad voor het EJOF 2013.

Nederland was in eerste instantie samen met Italië (Genua) en Tsjechië (Brno) in de race voor de Europese talenten-versie van de Olympische Spelen. Enkele dagen geleden liet Italië weten zich terug te trekken. Voor Nederland was het de tweede keer dat zij zich kandidaat stelde voor dit evenement. Eind 2006 verloren zij de verkiezing voor de organisatie van het EJOF 2011 van Turkije (Trabzon).

Nu trok Nederland wel aan het langste eind. Het werd een 'close finish' waarbij Nederland 23 van de 45 stemmen kreeg en daarmee de gewenste meerderheid.

De kandidaatstelling van Utrecht voor het EJOF 2013 was een gezamenlijke inspanning van NOC*NSF, de Gemeente Utrecht en de Universiteit van Utrecht. Alle deelnemende partijen zijn uiteraard bijzonder tevreden met het resultaat van twee jaar lang voorbereiden en lobbyen.

Impuls aan jeugdtopsport
Voor alle deelnemende partijen zijn de Olympische Spelen voor de jeugd een unieke kans om een sterke impuls te geven aan jeugdsport en talentontwikkeling in Utrecht én Nederland. Het afgelopen jaar bleek dat er bij de sportbonden en verenigingen veel draagvlak is om mee te werken aan dit evenement.

3.300 sporttalenten in Utrecht
Het EJOF is een multi-topsportevenement voor jonge Europese topatleten in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Tweejaarlijks nemen ongeveer 3.300 sporttalenten deel aan het Europees Jeugd Olympisch Festival. Het evenement vindt plaats in een Olympische atmosfeer, inclusief opening- en sluitingsceremonie. Het programma bestaat uit negen sporten: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal en zwemmen én wielrennen. Bekende Nederlandse winnaars op voorgaande EJOF's waren onder meer Pieter van den Hoogenband, Edith Bosch en Bram Som.

Het EJOF in Utrecht vindt naar verwachting plaats van 14 tot en met 19 juli 2013.
-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245

---- --