Ministerie van Defensie

DEFENSIE EVENEMENTENKALENDER

23 - INLOOPDAG MILITAIR-HISTORISCHE FOTOâS EN VOORWERPEN

Wat: Museum Bronbeek en vijf andere defensiemusea houden op zondag 23 november 2008 de jaarlijkse inloopdag âMijn opa was eenâ¦en mijn oma ook!â . Iedereen kan daar terecht bij een expertpanel met vragen over meegebrachte fotoâs, documenten of delen van uniformen die betrekking hebben op het militaire verleden van familieleden. De experts hebben kennis van alle delen van de Nederlandse krijgsmacht en van het voormalige Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Vragen over eigen voorouders
Veel Nederlanders hebben grootouders, tantes of ooms die bij de krijgsmacht hebben gediend. Bij het opruimen van de zolder of kast vind je dan soms voorwerpen en oude fotoâs waarop die familieleden in hun uniform staan afgebeeld. Wat nu precies het belang en de betekenis van die spullen is weet men vaak niet. Met hulp van experts kunnen die fotoâs en voorwerpen echter veel gaan vertellen over het leven van deze familieleden. Om mensen gelegenheid te geven een antwoord op hun vragen te vinden organiseren de Defensiemusea deze inloopdag.

Krijgsmachtbrede expertise
Het panel heeft expertise op het gebied van de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers, de Koninklijke Luchtmacht, Landmacht en Marechaussee, het voormalige Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en Nederlands-Indië. Deze experts zitten klaar om oude fotoâs, documenten, onderscheidingen, onderdelen van uniformen of andere voorwerpen te bekijken en vragen hierover te beantwoorden. Zij analyseren de getoonde fotoâs aan de hand van bijvoorbeeld uniformen, wapens, voer- en vaartuigen en gebouwendie op de fotoâs te zien zijn, en geven uitleg bij de meegebrachte voorwerpen en documenten. In sommige gevallen kunnen zij ook advies geven m.b.t. nader (genealogisch) onderzoek naar de afgebeelde militairen of doorverwijzen naar andere instellingen.

Reserveren
Reserveren is wenselijk. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij museum Bronbeek via telefoon 026-3763555. De toegang is ⬠2,30.

Wanneer: zondag 23 november 2008

Waar: Landgoed Bronbeek, Velperweg 147 te Arnhem

Openingstijden: Het complete panel van de zes musea is van 12.00 tot 17.00 uur aanwezig in de Kumpulan op het landgoed Bronbeek

Entreeprijs: ⬠2,30

Meer informatie: Het weekend is een initiatief van de zes Defensiemusea. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met één van deze musea: Legermuseum te Delft (www.legermuseum.nl), Marechausseemuseum te Buren (www.marechausseemuseum.nl), Marinemuseum te Den Helder (www.marinemuseum.nl), Mariniersmuseum te Rotterdam (www.mariniersmuseum.nl), Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg (www.militaireluchtvaartmuseum.nl) en Museum Bronbeek te Arnhem (www.bronbeek.nl).