Ministerie van Defensie

18-11-2008 12:00

OPEN DAG KMA OP 180 JARIG BESTAAN

De Koninklijke Militaire Academie (KMA) bestaat 180 jaar. Om dat te vieren is er op zondag 23 november een grote Open Dag. Van 10.00 tot 16.00 uur is het Kasteel van Breda het toneel van militaire demonstraties, lezingen, rondleidingen, muziek en tal van andere activiteiten. De entree is gratis.

Natuurlijk staat de KMA op de Open Dag stil bij het 180-jarige verleden van de officiersopleiding. Maar ze besteedt ook aandacht aan het moderne onderwijs dat er van vandaag de dag wordt verzorgd. Met levensechte demonstraties tonen cadetten bijvoorbeeld hoe een peloton in Uruzgan een aanval inzet, hoe militairen zichzelf leren verdedigen en hoe ze tijdens de opleiding leren klimmen in de klimtoren.

Een recent uit Uruzgan teruggekeerde officier uit Breda gaat, aan de hand van de fotoâs die hij daar maakte, zijn ervaringen met het publiek delen. Er is een wapententoonstelling en er zijn lezingen. Parachutisten dalen neer, de scherm- en roeiverenigingen van de cadetten geven demonstraties en de dag wordt muzikaal opgeluisterd door diverse muziekkapellen.

Om 13.00 uur vindt de overhandiging plaats van het kookboek van Piet Thielen. Deze topkok van Defensie bouwde naam en faam op, onder andere met zijn kookprestaties voor gasten van de gouverneurs van de KMA. Voor belangstellenden in de geschiedenis van het Kasteel zijn er historische rondleidingen en voor de kinderen is er op de Parade een luchtkussen.

Iedereen met een geldig legitimatiebewijs kan het complex Kasteel van Breda vanaf 10.00 uur via de Stadhouderspoort aan het Kasteelplein betreden. Daar krijgen de bezoekers een programma en een plattegrond. Parkeren op het terrein is vanwege ruimtegebrek niet mogelijk.