Kees van Bohemen PAN AMSTERDAM

07/10/2008 09:00

Gallery Delaive

De twee grootse kunstbeurzen van Nederland, de PAN te Amsterdam ( 23-30 November 2008 ) en de TEFAF te Maastricht ( 13-22 maart 2009)staan binnenkort weer voor de deur. De deelnemende galerieën aan deze beiden culturele evenementen zullen hun meest bijzondere kunstwerken tonen aan het publiek. De overzichtstentoonstelling van de kunstenaar Kees van Bohemen, die tot en met 12 oktober te bezichtigen is in het museum Jan van der Togt in Amstelveen wordt deels tentoongesteld op de PAN en de TEFAF in de stand van Gallery Delaive.

Getoonde werken, deels verworven uit het nalatenschap van de kunstenaar en deels bruiklenen uit de privé collectie van Els en Casper van Bohemen, geven een overzicht weer van van Bohemen's carrière tussen 1950 - 1985. Na het overlijden van de kunstenaar in 1985 heeft de familie zijn nalatenschap opgeslagen in Den Haag. In April 2008 zijn de kisten met de schilderijen voor het eerst weer geopend voor de samenstelling van deze overzichtstentoonstelling. De collectie omvat 85 werken op doek en 15 tekeningen en gouaches.

Kees van Bohemen (1928 - 1985) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw sloot de kunstenaar zich aan bij de Nederlandse Informele Groep opgericht door de kunstenaars Jan Schoonhoven, Armando, Jan Henderikse en Henk Peeters . Van Bohemen maakte in deze beginperiode alleen abstracte doeken en gebruikte veel zwart en wit.

In 1960 gingen de Informele over in de groep Zéro. Deze Nederlandse Nulbeweging ontstond in een internationale kunst context van Zéro in Duitsland, Italië en het Nouveau Realisme in Frankrijk. Van Bohemen hield deze internationale invloeden en contacten vast houden gedurende zijn gehele carrière.

In 1963 verwerft van Bohemen zijn bijzondere eigen stijl waarin abstracte en figuratieve tezamen één geheel worden. De vrouwelijke naakten uit 1964 zijn hier een voorbeeld van. Van Bohemen verbleef in 1966 één jaar in de Verenigde Staten, de sportfiguren in mooie heldere en felle kleuren zijn het resultaat van de invloed van zijn verblijf in Amerika. Begin jaren zeventig brengt de kunstenaar een bezoek aan het Afrikaanse continent wat we terug zien aan de fauna en flora thema's in zijn werk uit deze periode. Kees van Bohemen overleed in Den Haag in 1985.

http://www.pan-amsterdam.nl