Nederlands pianoduo speelt tijdens Kroningsfeesten in BHUTAN

03/11/2008 08:40

Stichting Bhutan Plus Partners

Ellecom - Het internationaal bekende Nederlandse pianoduo - Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar - geeft twee concerten tijdens de kroningfeesten in Bhutan. Zij spelen op 22 en 23 November aanstaande in de hoofdstad Thimphu. De vleugel waar zij op spelen is speciaal voor deze gelegenheid aangekocht en naar Bhutan verscheept. Het instrument is een gift aan Bhutan ter gelegenheid van de kroning van de jonge koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk en voor de viering van het 100 jarige bestaan van het koninkrijk. Het cadeau en de concerten zijn deel van het project Vleugel voor Bhutan, een initiatief van Bhutan+Partners - Nederland - en Chenzig entertainment - Bhutan.

2008 is een bijzonder jaar voor de Bhutanezen. Het koninkrijk bestaat 100 jaar, de jonge koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck wordt officieel gekroond, er werden voor het eerst algemene verkiezingen gehouden en de grondwet werd in juli door het parlement aangenomen. Alle redenen voor een feest met muziek en een cadeau om de vriendschapsbanden tussen Bhutan en Nederland te bezegelen.

Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar zijn een bekend Nederlands pianoduo. Zij zijn veel gevraagde musici in Nederland en in het buitenland. Maakten tournees door Europa, de Verenigde Staten en Azië en waren het eerste quatre-mainsduo met een tournee door China (2005 en 2006).

In 2001 speelden zij tijdens een 20 minuten durend optreden in Thimphu op een door hen zelf gerepareerde piano. Ze leenden de piano van de moeder van de huidige koning van Bhutan en repareerden het binnenwerk improvisorisch:

'We zijn uren in de weer geweest en hebben met de meest vreemde materialen zoals watten, ballpointveertjes, schoenveters en touwtjes alles weer aan de praat gekregen. Zelfs mijn tampons kwamen eraan te pas en één ervan hebben we als demper kunnen laten fungeren. Toen kwam de stemming. Natuurlijk is hier in het hele land geen stemhamer te vinden dus dat hebben we met steeksleutels moeten aanpakken. Het is een wonder dat we überhaupt een instrument hebben gevonden in Bhutan.' Uit Dagboek Wyneke Jordans

De nieuwe vleugel voor Bhutan is verscheept naar Calcutta en per vrachtwagen onderweg naar Thimphu - de hoofdstad van Bhutan. Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar zijn de eersten die het instrument in Bhutan bespelen. De Nederlandse pianostemmer Simon Jorritsma reist mee naar Bhutan en maakt de vleugel speelklaar. Op het programma staan Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns, A short ride in a fast machine van John Adams en Rhapsody in Blue van George Gerswin.

Ruim 80 Nederlanders zijn per auto onderweg van Nederland naar Bhutan. Zij arriveren op 21 en 22 november in Thimphu om het concert bij te wonen en de vleugel aan Bhutan over te dragen.





http://www.bhutan-piano.org