Week Zonder Geweld


Geweldloos door het leven

UTRECHT, 20081104 -- Internationale vrouwenorganisatie YWCA Nederland opent op zondag 23 november a.s. voor de 6e keer de Week Zonder Geweld. Gedurende deze week organiseren verschillende organisaties activiteiten rondom het thema Geweld, om aandacht te vragen voor de strijd tegen geweld. Het thema van de opening is dit jaar `Geweldloos door het leven'.

Opening
De opening vindt plaats van 13.30 tot 17.30 in het Parnassos Cultuurcentrum in Utrecht. De nadruk van de activiteiten ligt die middag op het creëren van geweldloosheid in het eigen leven. Organisaties als MYBODY, Stichting Ada Awareness, Vrouwen voor Vrede en Platform Vredescultuur geven samen met YWCA Nederland invulling aan onderwerpen als geweldloos communiceren, Gender Based Violence, geweldloze conflictoplossing, lichamelijk geweld door stress en eerwraak.

Deze onderwerpen worden door de organisaties op hun eigen manier vormgegeven. Zo wordt bijvoorbeeld de documentaire `Zij is mijn eer' vertoond en is er na afloop ruimte voor een gesprek met de filmmaakster. MyBody speelt het Carrouselspel om te leren grenzen aan te geven en YWCA organiseert een anti-stress workshop.

Week Zonder Geweld
Ieder jaar worden er in Nederland zo'n 207.000 vrouwen slachtoffer van een lichte tot zeer ernstige vorm van lichamelijk en/of seksueel geweld. Dat is meer dan het aantal vrouwen dat jaarlijks borstkanker krijgt. Met de Week Zonder Geweld willen de deelnemende partijen de aandacht richten op de slachtoffers van geweld met de focus op actie: wat kun je zelf doen om het geweld tegen jezelf of tegen iemand in je omgeving te verminderen of te beëindigen?

Daarmee wordt geweld in een bredere context geplaatst. Het gaat niet alleen om fysiek of seksueel geweld, maar ook om agressiviteit in communicatie, conflicten in gezinnen of werksituaties, "geweld" tegen jezelf door teveel van jezelf te vragen. Tijdens de Week Zonder Geweld slaan verschillende organisaties de handen ineen om voor deze vormen van geweld aandacht te vragen en oplossingen aan te dragen. Door het geven van praktische tips, trucs of handigheidjes waar iedereen iets mee kan.

Internationale acties
25 november is door de VN uitgeroepen als internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de Week Zonder Geweld daarom rond deze dag georganiseerd (van 23 november tot 1 december). Internationaal wijken de data van de Week Zonder Geweld af. Zo was de `Week without Violence' in Canada bijvoorbeeld van 12 tot 18 oktober.

Praktisch
Deelname aan de opening is gratis en alleen mogelijk via inschrijving op info@ywca.nl o.v.v. Week Zonder Geweld.

YWCA Nederland
YWCA zet zich wereldwijd in voor de ontwikkeling van leiderschap van vrouwen. Door middel van workshops, trainingen, intervisiegroepen en evenementen biedt YWCA concrete handvatten en een netwerk. Daarnaast krijgen vrouwen de mogelijkheid tot het ontwikkelen van talenten en persoonlijk leiderschap. Ook zijn er verschillende functies binnen de Y te vervullen op het gebied van organisatie, redactie en bestuur. YWCA Nederland laat vrouwen kansen creëren voor zichzelf én voor anderen.





Ingezonden persbericht